Europees gesternte voor B-CCENTRE

. © .
Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Het Belgian CyberCrime Centre werd door drie ministers officieel geopend, in een sterk Europees kader.

Het Belgian CyberCrime Centre werd door drie ministers officieel geopend, in een sterk Europees kader.

De nood aan informatie, opleiding en onderzoek rond cybermidaden en cyberbeveiliging blijft acuut. Die zorg wordt gedeeld door de Europese Unie en die beoogt een groep van centra waar die informatie kan worden geïntegreerd en verspreid naar alle betrokkenen. Het Belgian CyberCrime Centre of Excellence for Training, Research & Education (B-CCENTRE) vormt het Belgische luik in die groep.

Het centrum gaat van start als een samenwerking tussen de KULeuven en een rist bedrijven, waaronder CSC, Microsoft, Atos Origin, Intel en Deloitte. Prof. Dr. Jos Dumortier, hoofd van het ICRI aan de KULeuven, benadrukte dat het initiatief snel werd opgestart en onder meer door Europa werd goedgekeurd voor financiering (in het kader van ISEC financiering, de strijd tegen misdaad). In een eerste instantie zullen onder meer cursussen worden gegeven aan specifieke doelgroepen, maar later zal ook breder worden gewerkt, tot en met sensibilizering van grote groepen stakeholders.

Het B-CCENTRE werd geopend door drie ministers – De Clerck, Turtelboom en Van Quickenborne – wat wijst op de belangstelling vanwege de overheid. Aangezien de werking van de eerste drie jaren van het B-CCENTRE wordt verzekerd door de Europese subsidie, is het nu aan de Belgische overheid om “deze Europese start-up” structureel te financieren. Dat zal deel uitmaken van een strategische politieke nota, stelt minister De Clerck, en uiteindelijk zal daar ook een inbreng van regeringen op alle niveaus worden verwacht. Wat de bescherming van de kritieke nationale infrastructuur betreft, wijst minister Turtelboom erop dat terzake al een poos geleden een wetsvoorstel werd ingediend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content