Europees glasvezelconsortium betreurt breedbandbesparing

Het FTTH Council Europe is “zeer ontgoocheld” dat de lidstaten van de E.U. het budget voor het digitale onderdeel van de Connecting Europe Facility hebben verminderd.

Het FTTH (Fibre to the Home) Council Europe is niet te spreken over het schrappen van 8,2 miljard euro uit het E.U. budget voor breedband en publieke digitale diensten. “Door de financiële enveloppe in te korten tot 1 miljard euro is er geen ruimte meer voor investeringen in glasvezelinfrastructuur,” zegt Karin Ahl, president van de Europese belangenvereniging van ‘fiber to the home’-leveranciers.

Gisteren gaf Eurocommissaris Neelie Kroes al toe dat het met een pot van 1 miljard euro moeilijk wordt om elke Europeaan tegen 2020 een snelle breedbandverbinding te bezorgen. Volgens Kroes moeten de lidstaten nu zelf actie ondernemen om een betere Europese telecommarkt te bouwen. Het FTTH is daarover sceptisch. “De beslissing bewijst dat Europese regeringen nog altijd niet het belang inzien van toekomstbestendige breedbandnetwerken.” Karin Ahl merkt op dat overheden buiten Europa wél fors investeren in snellere internetverbindingen. “De E.U. heeft hier een enorme kans laten liggen … om de toekomst te verzekeren van een competitief Europa,” zegt Ahl.

Het Europese Parlement moet het nieuwe E.U. budget wel nog goedkeuren. Een aantal fracties lijkt niet van plan te zijn om het moeizaam bereikte compromis van de Europese regeringsleiders zomaar te laten passeren. Guy Verhofstadt, fractieleider van de Europese liberalen, zegt in een interview met EurActiv.com dat er een geheime stemming komt zodat de Europese parlementsleden vrij over het budget kunnen stemmen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content