Europees Hof lijkt Belgacom te volgen in dispuut met Telenet en Interkabel

Het Europees Hof van Justitie lijkt Belgacom te volgen in het dispuut met Telenet en Interkabel uit 2008, waarbij Telenet via de kabel toegang kreeg tot zowat een derde van tv-kijkend Vlaanderen.

Het Europees Hof van Justitie lijkt Belgacom te volgen in het dispuut met Telenet en Interkabel uit 2008, waarbij Telenet via de kabel toegang kreeg tot zowat een derde van tv-kijkend Vlaanderen.

In antwoord op een prejudiciële vraag zegt het hof dat een eerdere overeenkomst niet zomaar uitgebreid mag worden zonder de Europese aanbestedingsregels te volgen. Lees: ook Belgacom had een bod moeten kunnen doen.

Bij de oprichting van Telenet in 1996 kreeg Telenet vijftig jaar gebruiksrechten op een deel van het kabelnetwerken van vier intercommunales, verenigd in Interkabel. De deal bleek bij de komst van digitale tv echter achterhaald, wat voor onenigheid zorgde. Uiteindelijk werd beslist de afspraak uit te breiden. Telenet kon het netwerk vanaf dan gebruiken voor telefonie, internet en analoge, digitale en interactieve tv, oftewel ‘triple play’.

Belgacom aasde echter ook op die rechten, maar werd door Interkabel wandelen gestuurd. Belgacom kwam immers niet in aanmerking als gesprekspartner door de deal uit 1996, zo klonk de argumentatie.

Het telecombedrijf trok daarop naar de Raad van State, die het Europees Hof om verduidelijking vroeg. De rechters in Luxemburg oordelen nu dat een overeenkomst over gebruiksrechten op openbare kabelnetwerken niet zomaar uitgebreid kan worden om oude afspraken niet te schaden of een einde te maken aan een geschil tussen de betrokken partijen. Ook economische redenen zijn geen dwingende redenen van algemeen belang om een exclusief recht toe te kennen.

Het Europees Hof lijkt Belgacom dus te volgen in de stelling dat de transparantieverplichting geschonden is bij de deal tussen Telenet en Interkabel.

Belgacom zegt donderdag het arrest eerst te willen bestuderen. “Maar ook als we inderdaad gelijk zouden krijgen, blijft dit een proces van jaren”, klinkt het daar. Aangezien het slechts om prejudiciële vragen ging, moet een nationale rechter immers nog steeds het eindoordeel vellen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content