Europees hof zet rem op mobiele patentrechtszaken
Eerst een deal sluiten, dan pas aanklagen. Dat is in het notendop het advies waarmee het Europees Hof van Justitie de wildgroei aan patentrechtszaken tussen mobiele fabrikanten wil inperken.
In het mobiele landschap zijn rechtszaken op basis van patentinbreuken schering en inslag. Europa wil dat een halt toeroepen. Een uitspraak van het Hof stelt dat bedrijven met patenten op essentiële technologie (bijvoorbeeld om 4G vlot te ontvangen) eerst aan concurrenten moeten worden aangeboden in een licentiedeal, vooraleer een patentbezitter die concurrent kan aan klagen voor het gebruik ervan.
De redenering lijkt vreemd, maar past perfect in het huidige landschap. De afgelopen jaren was het onder mobiele spelers als Samsung, Apple, Ericsson, ZTE, Huawei, Nokia, Microsoft, HTC, Google en vele anderen schering en inslag dat de ene partij de andere aanklaagde voor het gebruik van gepatenteerde technologie.
Huawei & ZTE
In dit geval ging het om een zaak waarbij Huawei landgenoot en concurrent ZTE aanklaagt in Duitsland over het gebruik van een patent rond 4G. Dit kwam er nadat beide bedrijven niet overeenkwamen over de omvang van het licentiegeld en over het sluiten van een cross-licensing deal (waarbij beide bedrijven elkaars patenten mogen gebruiken). Maar de Duitse rechtbank vroeg advies aan het Europees Hof van Justitie en krijgt nu te horen dat overleg de eerste stap blijft.
De zaak maakt het moeilijker voor grote spelers om concurrenten te hekelen. Vooraleer een speler met gepatenteerde technologie een concurrent kan aanklagen voor het gebruik van die technologie, moet de patentbezitter immers eerst een redelijk aanbod doen om een licentiedeal te sluiten aan redelijke voorwaarden. Dat maakt het ook moeilijker voor fabrikanten om de verkoop van concurrerende toestellen te verbieden.
Functionaliteit Vs. inkomsten
Patentrechtszaken zijn een vreemd fenomeen in de mobiele sector. Het is in ieders belang dat technologie kan gedeeld worden zodat toestellen en netwerken compatibel zijn met elkaar. Maar wie een deel van die netwerktechnologie bezit wil daar uiteraard voor vergoed worden, of bij ongeoorloofd misbruik van een concurrent naar de rechter stappen.
Maar het moet gezegd worden dat het niet altijd even evident is om in te schatten wanneer een patent cruciaal, innovatief of uniek is. Dat maakt dat veel bedrijven elkaar aanklagen omdat er altijd wel één of andere inbreuk te betwisten valt. In praktijk draait dat vaak uit op een lange juridische strijd, of een akkoord waar beide partijen elkaars technologie mogen gebruiken (al dan niet tegen vergoeding.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier