Europees onderzoeksnetwerk haalt tot 2 Tbps
Het Europese onderzoeksnetwerk GEANT kreeg een snelheidsupgrade. Voortaan kan het netwerk pieken tot 2 Tbps.
De in mei vorig jaar aangekondigde operatie om de capaciteit van het Europese GÉANT-onderzoeksnetwerk op te trekken tot maximaal 2 Tbps (terabits per seconde) is afgerond. Dit netwerk overspant ruim 32.000 Europese universiteiten, onderzoekinstellingen en (hoge)scholen, maar ook bibliotheken, musea en hospitalen. In België is Belnet aangesloten op het GÉANT-interconnectienetwerk waarin de Europese Commissie momenteel voor bijna 42 miljoen euro aan subsidies voorziet.
100 Gbps per gebruiker
Concreet telt het pan-Europese GÉANT-netwerk zo’n 50 miljoen eindgebruikers die nu individueel data kunnen versluizen tot 100 Gbps. Het gaat dan om wetenschappelijke data en kennis. Het beruchte Higgs-Boson deeltje werd bijvoorbeeld mee ontdekt in het CERN via het snelle netwerk. “De snelheid waarmee onderzoeksdata verstuurd en verwerkt worden, is van even groot belang als het onderzoek zelf”, zegt ook Neelie Kroes, vice president van de Europese Commissie. “Een supersnel netwerk betekent dat we beter kunnen omgaan met de belangrijke uitdagingen rond voedsel- en energieveiligheid, gezondheid, milieu en vergrijzing”, zegt Kroes die er nog aan toevoegt dat het netwerk hiermee ‘future-proof’ is tot 2020.
Imtech, Juniper en Infinera
De upgrade werd vorig jaar reeds ingezet. Het waren Imtech/Juniper Networks en Infinera die toen de contracten gegund kregen om het netwerk te moderniseren. Juniper startte een jaar geleden met de installatie van een 35-tal 100 Gbps routers uit de MX-reeks verspreid over 24 Europese POP’s (Points of Presence). Infinera van zijn kant startte in september 2012 met de uitrol van een nieuw ‘optical transmission platform’ om snelheden tot 500 Gbps over grote afstanden te kunnen bieden. Het Infinera-platform is over 15 verschillende sites geïnstalleerd. “In totaal werden met dit upgradeproject 50.000 kilometer aan backbone-infrastructuur vernieuwd, en werd oude apparatuur vervangen door snelle edge-transmissie en switching-technologie”, besluit Mark Johnston, die pas sinds 22 juli aangesteld is tot ‘chief network operations officer’ van DANTE (Delivery of Advanced Network Technology to Europe): de non-profitorganisatie die onder meer het GÉANT-netwerk bouwt en beheert. Johnston heeft wel meer dan 20 jaar telecomervaring en leidde al als consultant de GÉANT-migratie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier