Europees Parlement dringt opnieuw aan op universele telefoonoplader

Nieuwe Europese oproep voor universele telefoonoplader

Het Europees Parlement heeft opnieuw aangedrongen op een universele oplader voor smartphones, tablets en andere draagbare elektronica. Dat gebeurde in 2014 ook al, maar die oproep leidde nog altijd niet tot het gewenste resultaat.

Een universele oplader is niet alleen handiger in het gebruik, maar zorgt bovenal voor minder afval. Volgens ramingen groeit de berg opladers die in vrijwel elk Europees gezin stof liggen te vangen, jaarlijks met ruim vijftigduizend ton. De Europese Commissie becijferde eerder dat er elk jaar zo’n 300 miljoen euro wordt verspild aan opladers en snoeren die niet meer bruikbaar zijn na de aanschaf van een nieuw toestel.

“Europeanen verdrinken in het elektronisch afval. Een schande”, klonk het maandagavond in het parlement in Straatsburg. Volgens de Nederlandse Europarlementariër Liesje Schreinemacher hoeft het ‘niet zo ingewikkeld te zijn’. Medewerking door de industrie op vrijwillige basis, zoals sinds 2004 aangemoedigd wordt door de Europese Commissie, lijkt volgens haar niet te werken. Zij roept de Europese Commissie daarom op om met een plan te komen voor een universele oplader.

Vicevoorzitter Maros Sefcovic van de Europese Commissie erkent dat ondanks inspanningen het doel nog niet is bereikt. Hij stelde een combinatie van oplossingen voor, waaronder de verkoop van mobiele telefoons zonder oplader. Het EU-bestuur publiceert de komende dagen een studie over de kwestie en staat volgens – klaar om snel met maatregelen te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content