Europees Parlement keurt grote telecomhervorming goed

Het gaat onder meer om de ontwikkeling van nieuwe technologieën, de marktregulering, het beheer van het frequentiespectrum en de bescherming van de privacy van surfers

Het gaat onder meer om de ontwikkeling van nieuwe technologieën, de marktregulering, het beheer van het frequentiespectrum en de bescherming van de privacy van surfers.

Een van de aangekondigde maatregelen is de oprichting van een orgaan van Europese telecomregulatoren, dat de Europese coördinatie tussen de nationale instellingen moet verbeteren. Vandaag overleggen die instellingen, zoals het BIPT in België, nog niet voldoende en dat terwijl de markt nochtans gedomineerd wordt door transnationale groepen.

Bij de stemming maandag hadden de europarlementsleden het originele voorstel van de Commissie afgezwakt. Die wilde oorspronkelijk een echt agentschap op poten zetten.

Ook de bescherming van de consument is opgenomen in de maatregelen. Zij moeten in de toekomst beter geïnformeerd worden over de mogelijkheden en de beperking van hun contracten. Zo moeten ze bijvoorbeeld weten of ze Skype kunnen gebruiken op een gsm met internet.

Het parlement keurde ook een reeks maatregelen goed ter bescherming van de privacy, zoals de verplichte voorafgaande goedkeuring van de transfer van bepaald persoonlijke gegevens op internet via cookies. De verplichting geldt evenwel niet voor de gegevens die zoekmachines zoals Google online registreren en gebruiken voor commerciële doeleinden.

Het gisteren goedgekeurde pakket verschilt op verschillende punten met de oorspronkelijke voorstellen van de Commissie. De lidstaten moeten er op 27 november op ministerieel niveau nog over onderhandelen. Over de maatregelen zullen nog zware onderhandelingen tussen de instellingen gevoerd worden, die het parlement in juni 2009, op het einde van de legislatuur, hoopt af te ronden.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content