Europees parlement wil bewaarplicht zoekdata

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Als onderdeel van een plan rond het opzetten van een Europees alarmsysteem tegen pedofielen en plegers van seksueel geweld, wil het Europees parlement ook een bewaarplicht invoeren voor zoektermen. Uiteraard heeft deze maatregel verregaande gevolgen voor de privacy van de modale surfer: niet alleen elke zoekterm die hij intikt wordt bewaard, maar ook op welke links hij of zij doorgeklikt heeft. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er al flink wat commotie ontstaan is rond deze ontwerptekst.

Als onderdeel van een plan rond het opzetten van een Europees alarmsysteem tegen pedofielen en plegers van seksueel geweld, wil het Europees parlement ook een bewaarplicht invoeren voor zoektermen.

In de verklaring die het Europees parlement opstelde, ijvert het voor een uitbreiding van de bestaande bewaarplicht van telecomgegevens zodat ook alle zoektermen bewaard worden die in heel Europa ingevoerd worden op Google, Yahoo, Bing en andere zoekmachines. Het parlement meent hierdoor sneller en doeltreffender te kunnen optreden tegen online kinderporno en seksueel geweld.

Uiteraard heeft deze maatregel verregaande gevolgen voor de privacy van de modale surfer: niet alleen elke zoekterm die hij intikt wordt bewaard, maar ook op welke links hij of zij doorgeklikt heeft. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er al flink wat commotie ontstaan is rond deze ontwerptekst. Opschudding die er overigens ook al was bij het plan om een bewaarplicht van telecomgegevens in te voeren.

Hoewel de verklaring getekend is door 371 leden van het Europees parlement – waaronder overigens ook Belgen – is de tekst niet bindend. Toch wordt een dergelijke tekst doorgaans als een belangrijke leidraad aanzien voor de Europese Commissie en de Europese Raad. Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content