Europees Parlement wil nieuw Swift-akkoord torpederen

Het lijkt er steeds meer op dat het Europees Parlement een akkoord over de toegang van de Amerikaanse overheid tot de gegevens van de internationale betaaloperator Swift zal kelderen.

Het lijkt er steeds meer op dat het Europees Parlement een akkoord over de toegang van de Amerikaanse overheid tot de gegevens van de internationale betaaloperator Swift zal kelderen.

Even recapituleren: Vier jaar geleden raakte bekend dat de Amerikanen inzage kregen in gegevens van Swift, die het internationale betalingsverkeer van duizenden banken beheert. De VS willen de gegevens gebruiken om de financiers van terroristen aan te pakken. De EU en de VS maakten vervolgens afspraken, maar een nieuw akkoord drong zich op omdat Swift zijn server heeft verhuisd van de VS naar Europa.

Op 1 februari treedt een voorlopig akkoord in werking, dat geldig is voor negen maanden. Intussen moeten Europese en Amerikaanse onderhandelaars het eens raken over een definitief akkoord.

Maar ook het voorlopige akkoord staat nu op de helling. De kans is groot dat het Europees Parlement de overeenkomst kort na de inwerkingtreding zal torpederen. “Er is een relatief grote coalitie over de fractiegrenzen heen”, zei de Duitse conservatief Werner Langen.

De Europarlementsleden zijn boos omdat de lidstaten hen buitenspel hebben gezet. Eerst bezegelden ze de deal in de laatste uren voor het halfrond onder het verdrag van Lissabon inspraak zou krijgen. Vervolgens beloofden de regeringen het akkoord over te maken, maar dat gebeurde pas maandag, vijf werkdagen voor de voorlopige inwerkingtreding.

Volgende week donderdag stemt de bevoegde parlementscommissie over het akkoord. Een week later volgt een plenaire stemming. Het halfrond eist betere garanties voor de privacybescherming en een grotere betrokkenheid bij de onderhandelingen over een definitief akkoord.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content