Europese adviesraad securityspecialisten opgericht

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

ISC2 start een Europese adviesraad met securityexperten, met het oog op de ondersteuning van concrete projecten.

ISC2 start een Europese adviesraad met securityexperten, met het oog op de ondersteuning van concrete projecten.

ISC2 is ’s werelds grootste vereniging van securityexperten en start in navolging van adviesraden in onder meer Noord Amerika en Azië nu ook een ‘advisory board’ in Europa. Het is de bedoeling dat de leden van de vereniging in en doorheen die raad, in samenwerking met lokale afdelingen van ISC (‘ISC2 chapters’), concreet meewerken aan projecten die security op een heleboel gebieden bevorderen. Dat kan gaan van hulp bij de uitbouw van internationale initiatieven om cybercriminaliteit te bestrijden, langs het aankweken van meer securitybesef bij gebruikers, het veiliger gebruik van het internet door jongeren, tot de samenwerking met academici voor meer aandacht voor security in ict-gerichte opleidingen. Wat dat laatste betreft hebben immers een paar landen al een goed aanbod, zij het vaak op het ‘post-master’ niveau en onvoldoende tijdens de opleidingen die hier aan vooraf gaan.

“ISC2 telt in Europa zo’n 12.000 leden”, aldus John Colley, managing director, “die kunnen meewerken aan het veiliger maken van cyberspace.” Het is niet de bedoeling van de adviesraad om een praatclub te zijn, maar te mikken op concrete verwezenlijkingen, daarin gestuurd en geholpen door de leden. Eventueel kunnen zelfs lokale adviesraden het daglicht zien in het kader van de ‘chapters’, waarbij de Europese adviesraad dan wat als de ‘supranationale lijm’ fungeert. “De adviesraad biedt immers een structuur en een beheer voor de ‘bottom-up’-activiteiten”, aldus Colley.

De Europese adviesraad werd in het voorbije half jaar voorbereid door securityexperten uit onder meer Italië, Zweden, Zwitserland, Duitsland, Groot Brittannië, Frankrijk, Ierland en België. In zijn huidige vorm telt de raad 8 à 9 leden, die in functie van hun reële bijdragen zullen worden opgenomen. Later zal ook op personen afkomstig uit Afrika en het Midden Oosten worden gemikt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content