Europese banken tegen .bank

© .
Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Volgens de EBA zouden dergelijke extensies het risico op fraude vergroten.

De Europese bankautoriteit (EBA) heeft zich uitgesproken tegen nieuwe generieke top level domeinen (gTLD’s) voor de financiële wereld. Volgens de EBA zouden extensies als .bank niet alleen verwarring veroorzaken, maar ook een toename in het aantal phishing-aanvallen.

In 2013 zouden de eerste nieuwe generieke internetextensies moeten opduiken op het internet. Ook voor .bank werd al een aanvraag ingediend. De European Banking Authority (EBA) oppert nu dat suffixen als .bank en .fin geen goed idee zijn, omdat ze internetgebruikers in verwarring kunnen brengen, en omdat ze kunnen leiden tot een toename van fraude en phishing.

De EBA zou graag zien dat het new gTLD-programma van Icann wordt stopgezet, al was het maar omdat de domeinnaambeheerder volgens de bankautoriteit niet kan garanderen dat een eventuele .bank of .fin daadwerkelijk naar een bank of naar een gekende financiële instelling zou gaan, met alle gevolgen van dien.

“En als klanten domeinnamen onder .bank blindelings vertrouwen omdat ze er van uitgaan dat bedrijven die met .bank werken sowieso betrouwbaar zijn, dan kan dat het risico op nieuwe vormen van fraude enkel maar vergroten”, klinkt het in het bericht van de EBA.

Icann wil de risico’s beperken, en heeft daartoe al heel wat mechanismen in het leven geroepen die misbruik moeten tegengaan. De EBA is echter alles behalve gerustgesteld, en claimt ook dat de nieuwe gTLD’s bestaande financiële instellingen op kosten gaan jagen omdat ze hun domeinnamen moeten claimen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content