Europese bedrijven geven meer uit aan technologie

© istock

Europese bedrijven en overheden geven dit jaar gemiddeld 5,4 procent meer uit aan technologie ten opzichte van vorig jaar. Trends als apps en big data doen vooral de kassa van softwareverkopers rinkelen.

West- en Centraal Europa zullen volgens analysebureau Forrester dit jaar 684 miljard euro uitgeven aan technologie. Noord- en Zuid Amerika zijn samen goed voor 1.105 miljard euro. De regio Asia Pacific doet het met 512 miljard euro. Maar ook in Europa zelf lopen de verschillen uit elkaar. Het Verenigd Koninkrijk (150,5 miljard euro) en Duitsland (112 miljard euro) zijn de koplopers. Samen met Frankrijk (89 miljard euro) zijn ze goed voor de helft van de Europese zakelijke tech-uitgaven.

Los van het totaalbedrag merkt Forrester op dat vooral Zweden, Groot-Brittannië en Ierland een groei van meer dan vijf procent kennen. De Benelux zit net zoals Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland in een middenmoot. Hier groeien de uitgaven met 1 tot 3,5 procent. De zwakste speler in de Europese klas is weinig verrassend Griekenland waar de uitgaven dalen met 6,3 procent.

Software, consulting & systeemintegratie

De IT-budgetten blijken vooral naar zogenaamde business technology: technologie om klanten te winnen, te bedienen of te behouden, goed voor 28 procent of 190 miljard euro van het totaal.

Specifieker zijn vooral software, consulting en systeemintegratie de grote groeiende uitgavenposten, wat deels te maken heeft met de komst van mobiele apps, analytics en big data. De aankoop van hardware doet het dan weer minder goed omdat dit vaak dure aankopen zijn die bij veel bedrijven nog steeds worden uitgesteld wanneer mogelijk. Een trend die we al enkele kwartalen zien in verschillende analyses van de pc-markt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content