Europese CO2-handel opgeschort door cyberaanval (update)
Als gevolg van een georganiseerde cyberaanval op enkele nationale registers voor CO2-transacties heeft de Europese Commissie transacties op de Europese CO2-markt voor minstens één week opgeschort. Een woordvoerster meldde dat de Commissie in veertien lidstaten beveiligingsproblemen ontwaart. Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft de Europese Unie zes jaar geleden een handel in CO2-uitstootrechten op poten gezet. Bedrijven kunnen die rechten kopen en verkopen. De transacties worden bijgehouden in nationale registers die beheerd worden door de lidstaten.
Als gevolg van een georganiseerde cyberaanval op enkele nationale registers voor CO2-transacties heeft de Europese Commissie transacties op de Europese CO2-markt voor minstens één week opgeschort. Een woordvoerster meldde dat de Commissie in veertien lidstaten beveiligingsproblemen ontwaart.
Om de CO2-uitstoot te verminderen heeft de Europese Unie zes jaar geleden een handel in CO2-uitstootrechten op poten gezet. Bedrijven kunnen die rechten kopen en verkopen. De transacties worden bijgehouden in nationale registers die beheerd worden door de lidstaten.
De voorbije dagen zijn bij aanvallen op systemen in Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland, Polen en Estland CO2-uitstootrechten ontvreemd. Zo is in Tsjechië voor zeven miljoen euro aan rechten gestolen. De Commissie schat dat maximaal twee miljoen rechten ontvreemd zouden kunnen zijn. Dat is slechts een fractie in vergelijking met de omvang van de markt, maar met de actuele marktprijs van 14 euro zou het kostenplaatje niettemin kunnen oplopen tot 28 miljoen euro.
Als marktregulator besloot de Commissie om transacties op te schorten tot 26 januari. Dat betekent in concreto dat de aan- of verkoop van uitstootrechten voorlopig niet langer geofficialiseerd kan worden in de nationale registers. Wel kan intussen nog steeds in ‘futures’ gehandeld worden en die zijn toch goed voor 80 procent van de markt.
Vandaag pleegt de Commissie overleg met nationale experts. De Commissie is weliswaar de coördinator van het systeem, maar de beveiliging van de registers behoort volgens haar tot de verantwoordelijkheid van de lidstaten. De Commissie ontwaart problemen in 14 van 27 lidstaten en wil dat de veiligheidssystemen in deze landen een upgrade krijgen. Oostenrijk, Tsjechië, Griekenland, Polen en Estland behoren tot de groep. De overige landen wil de Commissie niet kenbaar maken.
De Commissie hoopt dat de opschorting snel kan opgeheven worden voor die nationale registers die adequaat beveiligd zijn. Het dagelijkse bestuur van de Europese Unie meent alvast dat de beveiligingsproblemen het systeem niet al te zeer aantasten. “De Europese handel in CO2 blijft een fundamentele pijler in ons streven om de CO2-uitstoot te verminderen”, zo verklaarde de woordvoerster van eurocommissaris voor Klimaat Connie Hedegaard. Ze herinnerde eraan dat het de bedoeling is uiteindelijk tot één Europees register te komen.
Ook vorig jaar werden in sommige landen al aanvallen uitgevoerd. Toen ging het volgens bronnen bij de Commissie echter over geïsoleerde gevallen. Nu lijkt een meer georganiseerde aanval aan de gang. In eerste instantie wordt gedacht aan hackers die inbreken in de computersystemen, maar evenmin kan uitgesloten worden dat werknemers van bedrijven gefraudeerd hebben.
Aangeklaagd Intussen heeft het Brusselse advocatenkantoor Arnauts, het vroegere kantoor Modrikamen, de Europese Commissie en de Belgische staat in kortgeding gedagvaard voor de Rechtbank van Eerste aanleg in Brussel. Advocaat Laurent Arnauts treedt op namens de Italiaanse energietrader The Cube Energy. Het bedrijf werd vorig jaar het slachtoffer van een diefstal van uitstootrechten voor een waarde van miljoenen euro’s uitstootrechten.
Arnauts klaagt aan dat de Commissie en de nationale registerhouders tot dusver weigerden om de gestolen rechten te blokkeren en mee te delen waar de gestolen rechten zich bevonden. De inleidingszitting vindt vandaag plaats. Het zou de eerste keer zijn dat een gedupeerde zich tot de rechter wendt. De advocaat verwelkomt alvast de beslissing om de handel voor één week te schorsen en hoopt vooralsnog tot een minnelijke oplossing te kunnen komen, zo blijkt uit een mededeling.
Bron: Belga
Update: Het Belgische nationale register heeft de aanval wel doorstaan, aldus Jan Eyckmans, woordvoerder van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, die het nationaal register voor broeikasgassen in België beheert. “Wij hebben na de aanvallen van vorig jaar al extra maatregelen genomen en die lijken te hebben geholpen. Maar we liggen even goed plat, omdat de transacties een week zijn opgeschort.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier