Europese Commissie bepleit ‘recht om vergeten te worden’

Sociale netwerksites en andere internetbedrijven moeten ingaan op verzoeken van gebruikers om hun persoonlijke gegevens te verwijderen uit hun systemen. Dat “recht om vergeten te worden” is één van de voorstellen die de Europese Commissiepresenteerde om persoonsgegevens beter te beschermen in het digitale tijdperk.

Sociale netwerksites en andere internetbedrijven moeten ingaan op verzoeken van gebruikers om hun persoonlijke gegevens te verwijderen uit hun systemen. Dat “recht om vergeten te worden” is één van de voorstellen die de Europese Commissiepresenteerde om persoonsgegevens beter te beschermen in het digitale tijdperk.

Uit peilingen blijkt dat ruim 70 procent van de Europeanen bezorgd is dat ze te veel persoonlijke informatie prijsgeven op internet. “Hoewel gegevensbescherming een fundamenteel recht is, ervaren Europese burgers vaak een gebrek aan controle over persoonsgegevens”, zo stelt bevoegd eurocommissaris Viviane Reding vast.

Om de rechten van de surfers te versterken, wil de Commissie hen het recht geven om “vergeten” te worden. Dat principe verplicht sociale netwerken, zoekmachines en andere internetbedrijven om foto’s, berichten en andere content op eenvoudig verzoek te verwijderen uit hun systemen indien er geen gegronde reden bestaat om ze bij te houden.

De Commissie wil voorts dat websites de meest privacyvriendelijke instellingen gebruiken en bezoekers op duidelijke manier toestemming vragen voor de opslag en verwerking van persoonsgegevens. De surfers moeten ook makkelijker toegang krijgen tot gegevens en die makkelijker kunnen overdragen naar andere dienstverleners. Ernstige gegevenslekken tenslotte moeten indien mogelijk binnen 24 uur overgemaakt worden aan de nationale toezichthouder. De regels moeten ook voldoende ’technologieneutraal’ zijn, zodat nieuwe ontwikkelingen – zoals ‘cloud computing’ in de voorbije jaren – onder dezelfde voorwaarden vallen.

2,3 miljard euro besparing Met haar voorstellen wil Reding de aanpak van gegevensbescherming in de Europese landen harmoniseren en op moderne leest schoeien. Dat moet ook de industrie geld besparen. Volgens de eurocommissaris zouden de bedrijven jaarlijks 2,3 miljard euro kosten kunnen besparen. In elke lidstaat moet een nationale toezichthouder de naleving van de regels afdwingen. Ze zullen boetes tot één miljoen euro of twee procent van de jaaromzet kunnen opleggen.

De regels zijn niet enkel van toepassing in Europa, maar ook wanneer persoonsgegevens buiten Europa worden verwerkt door bedrijven die op de Europese markt actief zijn. Zo worden Amerikaanse bedrijven als Facebook via hun Europese filialen door de regels gevat. “Ze moeten de regels naleven zoals iedereen die in Europa zaken doet”, betoogde Reding.

Sommige critici hebben aangekaart dat voorstellen als het recht om vergeten te worden niet ver genoeg gaan, of in de praktijk moeilijk afdwingbaar zijn. “Voor sommigen is het te streng, voor anderen te laks. Mijn voorstel bevindt zich ergens in het midden”, reageerde Reding, die opmerkte dat de lidstaten en het Europees Parlement haar voorstellen tijdens het wetgevende proces nog steeds kunnen versterken of afzwakken.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content