Europese Commissie en Google op weg naar schikking

© Belga

De Europese Commissie en Google stevenen af op een minnelijke schikking in het onderzoek naar anticoncurrentieel gedrag van de Amerikaanse internetgigant.

De Europese Commissie en Google stevenen af op een minnelijke schikking in het onderzoek naar anticoncurrentieel gedrag van de Amerikaanse internetgigant. Dat heeft eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia laten verstaan in het Europees Parlement. Het onderzoek zou in de lente afgerond kunnen worden.

Bij de Commissie loopt al bijna drie jaar een grootschalig onderzoek naar de business-praktijken van Google en hun conformiteit met de Europese concurrentieregels. De Commissie bekijkt onder meer de bevoordeling van de eigen gespecialiseerde zoekmachines ten opzichte van die van concurrenten en de voorwaarden die Google aan adverteerders

oplegt.

In de lente bood Google de Commissie een aantal aanpassingen aan, maar die werden als onvoldoende beschouwd. Sindsdien heeft de internetgigant echter nieuwe engagementen aangeboden, en die bevallen Almunia al heel wat beter. Hij sprak van “significatieve verbeteringen”. Zo zou Google beduidend meer plaats maken voor zoekmachines van concurrenten bij de presentatie van resultaten van een zoekopdracht. Hun logo zal naast de link staan en de gebruiker zal ook info krijgen over de inhoud van de link.

Almunia is al langer voorstander van een minnelijke schikking met Google. “Op het vlak van online zoeken en online publiciteit willen Europeanen onvervalste concurrentie en keuze. Ze willen het nu en verdienen het nu, en niet na jaren van procederen”, zei Almunia. Hij gaat de nieuwe engagementen van Google toetsen bij concurrenten en onderhandelt intussen met de internetgigant over een schikking.

Indien het hele proces bevredigend verloopt, worden de engagementen van Google wettelijk bindend en zou de hele procedure “in de lente” formeel afgerond kunnen worden. Komt er toch nog een kink in de kabel, dan zal de Commissie zich volgens Almunia gedwongen zien om haar bezwaren formeel over te maken aan Google. Die procedure kan het bedrijf in het slechtste geval op een boete van 10 procent van zijn omzet komen te staan. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content