Europese Commissie geeft dvb-h-norm voor mobiele tv duwtje in de rug

De Europese Commissie heeft de dvb-h-norm (digital video broadcasting – handheld) een nieuw duwtje in de rug gegeven in de wedloop naar een standaard voor mobiele televisie.

De Europese Commissie heeft de dvb-h-norm (digital video broadcasting – handheld) een nieuw duwtje in de rug gegeven in de wedloop naar een standaard voor mobiele televisie.

De Commissie heeft dvb-h officieel op de lijst van de normen van de Europese Unie gezet, wat betekent dat “de lidstaten juridisch verplicht zijn het gebruik ervan aan te moedigen”, zei de woordvoerder van EU-commissaris Viviane Reding, die bevoegd is voor telecommunicatie. Het open karakter van de standaard speelde een doorslaggevende rol in de keuze van de Commissie en kreeg de voorkeur op merkgebonden normen als MediaFLO van het Amerikaanse bedrijf Qualcomm, aldus de woordvoerder.

De EU hoopt op “een herhaling van het succes van de gsm-norm”, die in de jaren 90 de standaard werd voor de zaktelefoon en een snelle ontwikkeling van mobiele telefonie in Europa mogelijk maakte.

De dvb-h-norm, die door Europese onderzoeksinstellingen werd ontwikkeld, is al door grote groepen als Nokia, Motorola, Philips, Sagem, Sony, Ericsson en Samsung, goedgekeurd, evenals door Amerikaanse telecomoperatoren, waaronder Vodafone en T-Mobile. Het is vandaag de meest gebruikte standaard in de EU. In zestien landen wordt de norm vandaag uitgetest of staat hij op het punt gecommercialiseerd te worden, aldus de Commissie, die de grootte van de markt op wereldschaal tegen 2011 op 20 miljard euro schat.

In België wordt de norm in Gent uitgetest in het kader van het project Maduf, waarbij de VRT, Belgacom, Telenet, Proximus en Siemens betrokken zijn, maar ook in Brussel en Mechelen. Daarover vrijdag meer in Data News.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content