Europese Commissie haalt uit naar Hongaarse internettaks

Hongaars premier Viktor Orban © Belga

De Europese Commissie heeft uitgehaald naar de geplande invoering van een internettaks in Hongarije. De taks maakt volgens de Commissie deel uit van een verontrustend patroon van ingeperkte vrijheden in het land en zendt het verkeerde signaal voor de economische toekomst van Europa.

Het Hongaarse parlement buigt zich dinsdag over de invoering van een taks van 0,5 eurocent per verbruikte gigabyte. Ondanks de invoering van plafonds van 3,5 euro per maand voor private gebruikers en 17,6 euro voor bedrijven, blijft het voorstel van de conservatieve regering van premier Viktor Orban veel protest oproepen.

‘Mensen niet van internet weren met taksen die niet zullen werken’

Zondag gingen in Boedapest meer dan 10.000 Hongaren de straat op. Dinsdagmiddag haalde ook de Europese Commissie ernaar uit. ‘Het is niet goed om mensen van het internet te weren met taksen die toch niet zullen werken’, zei de woordvoerder van Neelie Kroes. De Hongaarse maatregel zou volgens de zegsman een precedent kunnen creëren ‘dat problemen kan stellen voor de bredere economische groei in Europa’.

‘Vrijheden ingeperkt’

Het nieuwe Hongaarse voorstel moet volgens de Commissie ook ‘gezien worden als deel van een patroon van maatregelen dat de vrijheden heeft beperkt’.

Het als autoritair bekritiseerde beleid van Orban botste de voorbije jaren al meermaals met de Europese Commissie. Zo kwamen er conflicten over de onafhankelijkheid van de rechters en de centrale bank.

Orban verdedigt de maatregel als een bron van inkomsten om meer geld voor de begroting en sociale voorzieningen te genereren. Tegenstanders beschouwen de taks echter als een nieuwe poging om kritiek op de regering aan banden te leggen. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content