Europese Commissie kiest voor DVB-H

De Europese Commissie (EC) gaat DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld) actief promoten en stelt deze standaard voor mobiele televisie in de toekomst als dat nodig blijkt te zijn zelfs verplicht.

De Europese Commissie (EC) gaat DVB-H (Digital Video Broadcast – Handheld) actief promoten en stelt deze standaard voor mobiele televisie in de toekomst als dat nodig blijkt te zijn zelfs verplicht.

Volgens de EC is standaardisatie van technieken voor mobiele televisie van het grootste belang. De EC ziet ‘een groot risico op markfragmentatie in Europa, als gevolg van de vele technische opties voor mobiele televisie.’

Europa loopt volgens de EC het gevaar haar concurrerend vermogen op het gebied van mobiele televisie te verliezen, omdat de Europese industrie tot op dit moment nog niet in staat is gebleken het eens te worden over één gemeenschappelijke standaard. Momenteel worden in Europa drie technieken gebruikt: DVB-H, DVB-SH en MBMS (Multimedia Broadcast and Multicast Service).

Samenwerking is volgens de EC erg belangrijk: “Alleen een gemeenschappelijke Europese strategie die actief wordt gestimuleerd door de lidstaten en belanghebbenden, kan ervoor zorgen dat zowel consumenten als de industrie kunnen profiteren van de ‘economies of scale’.”

Mocht deze oproep niet het gewenste effect hebben, dan overweegt de EC om DVB-H in de toekomst verplicht te stellen als dé standaard voor mobiele televisie in Europa.

De EC ziet technische voordelen van de broadcastingtechnologie DVB-H boven het verzenden van mobiele televisie via het bestaande 3G/UMTS-netwerk: “Hoewel mobiele televisie al beschikbaar is op bestaande mobiele infrastructuren (3G/UMTS), is broadcast veel beter in het leveren van dezelfde inhoud aan verschillende gebruikers tegelijkertijd. Die eigenschap is nuttig bij de invoering op een massamarkt.”

MBMS is een door Ericsson ontwikkelde multicasting-techniek die het umts-netwerk gebruikt. Via MBMS kunnen operators dezelfde videobeelden tegelijkertijd naar meerdere ontvangers sturen. MBMS is echter geen broadcast-technologie; DVB-H is dat wel.

Digital Video Broadcast (DVB) is een internationaal geaccepteerde standaard voor digitale televisie die in een aantal smaken bestaat. Bij DVB-C(able) reist het signaal over de kabel. Bij DVB-T(errestrial) verstuurt de distributeur het signaal door de ether, zoals KPN dat bijvoorbeeld doet onder de merknaam Digitenne.

DVB-H is bedoeld voor het versturen van televisiesignalen naar handhelds. Om het stroomverbruik van deze handhelds binnen de perken te houden bevat deze standaard een aantal aanpassingen. Zo ontvangt een handheld via DVB-H geen continue stroom gegevens, maar komen de data in grote blokken. Elk blok wordt in een buffer geplaatst, waarna de handheld de data afspeelt.

Het voordeel van DVB-H ten opzichte van distributie via het 3G-netwerk is dat DVB-H een vorm van ‘broadcasting’ is. Via DVB-H bedient één zender vele ontvangers tegelijkertijd. Via 3G-technologie wordt elke gebruiker apart bediend, waardoor deze techniek duurder is. MBMS is een manier om deze netwerkkosten toch omlaag te brengen. Via deze multicasting-technologie kunnen operators dezelfde videobeelden tegelijkertijd naar meerdere ontvangers sturen.

In maart van dit jaar riep eurocommissaris Vivian Reding ook al op tot standaardisering. Ze sprak toen ook al haar voorkeur uit voor de DVB-H-standaard, die al in zeventien Europese lidstaten wordt gebruikt.

In Zuid-Korea is een andere broadcaststandaard de norm: DMB (Digital Multimedia Broadcasting). Een derde broadcaststandaard is het Amerikaanse MediaFLO, dat door Qualcomm werd ontwikkeld.

In samenwerking met Computable

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content