Europese Commissie kiest voor Microsoft

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Europese Commissie zou kiezen voor een upgrade naar Windows 7 voor de zowat 36.000 pc’s in Europese instellingen, aldus de New York Times, ondanks het advies om gebruik te maken van ‘free software’.

Europese Commissie zou kiezen voor een upgrade naar Windows 7 voor de zowat 36.000 pc’s in Europese instellingen, aldus de New York Times, ondanks het advies om gebruik te maken van ‘free software’.

Volgens de notulen van een vergadering op 15 december, die de International Herald Tribune (de internationale editie van de New York Times (NYT)) in handen kreeg, zou de task force adviseren om de pc’s van de Commissie, het Europees parlement en de meer dan 45 Europese agentschappen te upgraden van Windows XP naar Windows 7. Dat zou een verlenging van het gebruik van Microsoft-software met twee jaar inhouden, goed voor 4,5 miljoen euro per jaar conform de huidige contracten. Voorts zou de task force tot dit advies zijn gekomen op basis van een kosten/baten analyse, waaruit de upgrade als de goedkopere oplossing naar voor kwam.

Het alternatief zou het gebruik van een ‘free software’ omgeving zijn, zoals overigens door de Commissie zelf aanbevolen in de richtlijnen rond softwareaankoop in het kader van het ‘European Interoperability Framework’ (EIF). Dat initiatief beoogt het gebruik van open standaard software voor een vlotte uitwisseling van informatie tussen instellingen en organisaties in verschillende landen. Op 16 december werd het ontwerp van de ‘versie 2’ van het EIF goedgekeurd.

De aankoop zou niet door middel van een openbare offerte worden geregeld, maar door een onderhandelde procedure. De leden van de task force zouden dit aanbevelen onder meer op basis van de informatie over de verschillende opties. De aanbeveling zou wel nog worden getoetst door de juridische diensten en de budgetexperts, besluit de NYT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content