Europese Commissie opent onderzoek naar obstakels e-commerce

Margrethe Vestager © Belga Image

De Europese Commissie gaat een onderzoek openen naar obstakels voor grensoverschrijdende elektronische handel. Dat heeft eurocommissaris voor Concurrentie Margrethe Vestager in Berlijn aangekondigd.

De helft van alle Europese consumenten schafte vorig jaar iets aan op het internet. Maar slechts 15 procent blijkt een online aankoop te hebben verricht bij een verkoper die in een andere lidstaat gevestigd is.

Dat de handel over de grenzen heen maar mondjesmaat groeit, kan te maken hebben met gebrekkige talenkennis, consumentenvoorkeuren of verschillen in wetgeving, maar volgens de Commissie ‘zijn er ook aanwijzingen dat sommige bedrijven maatregelen nemen om de grensoverschrijdende e-commerce te beperken’.

Daarom gaat Vestager de Commissie voorstellen een onderzoek te openen naar de concurrentieomstandigheden in de sector. De resultaten moeten de Commissie helpen bij het uitwerken van wetgevende voorstellen voor een digitale eenheidsmarkt. Die plannen, die woensdag een eerste keer besproken werden, moeten tegen begin mei het levenslicht zien.

In navolging van vicevoorzitter Andrus Ansip richt ook Vestager de blik op geoblocking, waarbij consumenten de toegang tot bepaalde websites wordt verhinderd op basis van hun woonplaats of gegevens van de kredietkaart.

De Commissie opent wel vaker onderzoeken naar een hele sector. Zo kwamen de voorbije jaren onder meer energie, financiële diensten en de farmasector aan de beurt. Indien er concurrentieproblemen opduiken, kan de Commissie vervolgens een gericht onderzoek starten.

(Belga/MI)

Partner Content