Europese Commissie start onderzoek naar Microsoft (update)

Microsoft zou gebruikers van Windows nog steeds niet de vrije keuze voor een eigen webbrowser laten.

De Europese Commissie opent een nieuw onderzoek naar Microsoft. Het onderzoek moet nagaan of de softwaregigant de afspraken is nagekomen om internetgebruikers de mogelijkheid te geven hun eigen webbrowser te kiezen.

Dat heeft Europees Commissaris voor Mededinging Joaquin Almunia bekendgemaakt. Microsoft zou gebruikers van Windows nog steeds niet de vrije keuze voor een eigen webbrowser laten. Nochtans was dat tussen Microsoft en de Europese Commissie afgesproken in 2009.

Volgens Almunia is het “nog nooit gebeurd” dat een bedrijf zijn afspraken met de Commissie niet is nagekomen.

Update: Microsoft erkent fout Microsoft heeft intussen al toegeven dat het de Europese verplichtingen niet heeft opgevolgd. “We hebben verzaakt aan onze verantwoordelijkheden”, zo erkende Microsoft in een mededeling. Het bedrijf wijt één en ander aan een “technische fout”. “Hoewel we onmiddellijk maatregelen hebben genomen om het euvel te verhelpen, betreuren we deze fout ten zeerste en bieden we onze excuses aan”.

De Commissie had Microsoft drie jaar geleden gedwongen om ervoor te zorgen dat Windows-gebruikers tot 2014 de mogelijkheid zouden krijgen om voor een andere webbrowser dan Internet Explorer te kiezen. Surfers zouden op hun scherm een venster zien dat hen de keuze moest bieden tussen verscheidene browsers, waaronder Google Chrome, Apple Safari en Mozilla Firefox. In ruil liet de Commissie een onderzoek tegen Microsoft vallen.

Microsoft liet eind vorig jaar nog weten dat het bedrijf zijn beloftes respecteerde, maar intussen heeft eurocommissaris voor Concurrentie Joaquin Almunia informatie van derde partijen ontvangen die erop wijst dat Microsoft het keuzevenster niet heeft uitgerold in het Windows 7 Service Pack 1 dat in februari vorig jaar werd gelanceerd. Sindsdien zijn miljoenen Europese Windows-gebruikers van het keuzevenster verstoken gebleven.

Microsoft ontdekte het euvel naar eigen zeggen pas recent. De onderneming startte op 3 juli met de verdeling van automatische software die het probleem verhelpt op de computers die reeds uitgerust zijn met Windows 7 SP1. Daarnaast verzekerde de softwaregigant ook dat het keuzevenster opnieuw beschikbaar zal zijn op alle nog te verkopen computers met zijn besturingssysteem.

Microsoft toonde er alvast begrip voor dat de Commissie mogelijk nieuwe sancties tegen de onderneming zal uitspreken. In afwachting biedt het bedrijf aan om het keuzevenster 15 maanden langer aan te bieden, als compensatie voor de periode dat de surfers niet de kans hadden om een andere webbrowser te kiezen.

Almunia zei alvast zwaar aan de fout van Microsoft te tillen. Als de inbreuk wordt bevestigd, zal hij “zijn juridische instrumenten aanwenden met al hun vermogen om af te schrikken en te straffen”. De Commissie kan inbreuken op de concurrentieregels bestraffen met boetes tot 10 procent van de jaaromzet van het bedrijf. Daarnaast staat het gedupeerde particulieren en bedrijven vrij om een schadevergoeding te claimen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content