Europese Commissie treedt op tegen aankopen in apps

© iStock

Mobiele games mogen geen directe aansporingen bevatten om in-app-elementen te kopen. Dat staat in een gezamenlijk standpunt van de Europese Commissie en de lidstaten.

Applicaties op mobiele toestellen maken steeds vaker gebruik van in-app aankopen. De software of het spel op zich is dan gratis, maar gebruikers kunnen aankopen doen in de applicatie. In het geval van een game kan het bijvoorbeeld gaan om bonuslevels.

De Commissie wijst erop dat vooral kinderen moeilijk het onderscheid kunnen maken tussen echt of virtueel geld. Daarom eist ze dat games die geadverteerd worden als gratis de consument niet mogen misleiden over de echte mogelijke kosten.

Games mogen geen directe aansporingen bevatten om in-app elementen te kopen en consumenten moeten adequaat geïnformeerd worden over de betalingswijzen.

De verkopers moeten bovendien een e-mailadres aanreiken zodat consumenten hen kunnen contacteren in geval van klachten of vragen.

Eerder tikte de Europese Commissie Apple al op de vingers over in-app-betalingen. Het bedrijf beschermt consumenten onvoldoende tegen zulke aankopen binnenin apps voor de iPhone en de iPad, vindt de Commissie. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content