Europese Commissie valt opnieuw terminatietarieven aan

De Europese Commissie heeft gisteren opnieuw een initiatief gelanceerd dat paal en perk moet stellen aan de kosten die operators elkaar aanrekenen voor de toegang tot hun netwerk en die uiteindelijk door de consument betaald worden.

De Europese Commissie heeft gisteren opnieuw een initiatief gelanceerd dat paal en perk moet stellen aan de kosten die operators elkaar aanrekenen voor de toegang tot hun netwerk en die uiteindelijk door de consument betaald worden.

Wanneer een klant van een telecomoperator iemand telefoneert die aangesloten is bij een ander netwerk, rekent het netwerk van de ontvanger aan het netwerk van de beller kosten aan voor de toegang tot het netwerk. Die zogenaamde ‘voice call termination rates’ of ‘terminatietarieven’ worden uiteindelijk doorgerekend aan de klanten.

De Europese Commissie stoort zich aan de uiteenlopende tarieven die in de EU-lidstaten worden gehanteerd, op basis van beslissingen van nationale regulatoren. Cyprus bijvoorbeeld hanteert een tarief van slechts 0,02 euro per minuut, terwijl in Bulgarije meer dan 0,18 euro per minuut wordt betaald. België zit met tarieven tussen 0,08 en 0,10 euro in de middengroep. Bovendien is er ook een groot verschil tussen gsm’s en vaste telefoons. De tarieven voor gsm’s in Europa liggen gemiddeld negen keer hoger dan die voor vaste telefoons.

De tarieven weerspiegelen vaak dus niet de echte kostprijs. Die verschillen verstoren de concurrentie op deze markt, wat in het nadeel van de klant is. “Het is de consument die de prijs betaalt voor deze verschillen”, zo stelde eurocommissaris voor Telecom Viviane Reding.

Ze dringt aan op meer consistentie en coördinatie op deze markt. Daardoor kunnen de kosten voor mobiele gesprekken volgens Reding binnen drie jaar met zo’n 70 procent dalen. Dat moet ook een gunstig effect hebben op de gsm-factuur van de klant.

De Europese Commissie ontwikkelde een berekeningsmethode, gebaseerd op een aantal principes die de nationale regulatoren in acht zouden moeten nemen wanneer ze de tarieven vastleggen. Zo zouden de tarieven de échte kostprijs voor de toegang tot een netwerk moeten weerspiegelen. Tot begin september kunnen belanghebbenden reageren op deze voorstellen. In oktober zal de Commissie dan een officiële aanbeveling formuleren.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content