Europese Commissie wil bedrijven verplichten cyberaanvallen te melden

De Europese Commissie wil ondernemingen wettelijk verplichten om cyberaanvallen te melden. Dat zei eurocommissaris voor Digitale Agenda Neelie Kroes donderdag.

Het voorstel maakt deel uit van een Europese strategie om de toenemende argwaan van internetgebruikers over hun veiligheid in cyberspace te verminderen.

Hacking, phishing, identiteitsdiefstal… Uit een Europese peiling bleek vorig jaar dat vele surfers terughoudend omgaan met het internet omdat ze zich zorgen maken over cyberveiligheid. Zo denkt drie op vier internetgebruikers dat het risico om slachtoffer te worden groter is geworden. Het wantrouwen remt de ontwikkeling van onder meer online shopping en internetbankieren af.

“De mensen worden steeds afhankelijker van het internet en het wordt dus steeds belangrijker dat het veilig is”, zo verklaarde Neelie Kroes bij de presentatie van de strategie.

De Commissie wil dat alle lidstaten over een nationale strategie en een instantie voor de beveiliging van netwerken beschikken. Ze moeten ook vroegtijdige waarschuwingen over risico’s en incidenten uitwisselen, met ondersteuning van het onlangs opgerichte Europees Centrum voor de bestrijding van cybercriminaliteit EC3.

Bedrijven moeten op hun beurt plannen voor risicomanagement opstellen en incidenten melden. De voorstellen slaan onder meer op zoekmachines, sociale netwerken, appstores en exploitanten van essentiële infrastructuur, zoals ziekenhuizen, banken en energieleveranciers. Die staan niet steeds te trappelen om open kaart te spelen, maar mogelijke reputatieschade weegt volgens Kroes niet op tegen de nood aan transparantie.

De voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door de lidstaten en het Europees Parlement. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content