Europese Commissie wil meer ICT-vrouwen

Met een studie die in juni moet verschijnen wil de Europese commissie meer vrouwen aan het werk krijgen in de ict-sector.

Er werken zo’n 7 miljoen mensen in de Europese digitale sector. Die creëert elk jaar ongeveer 120.000 nieuwe jobs. Tegen 2015 zou er een tekort zijn aan 700.000 ervaren ict-werknemers. Toch maken vrouwen slechts 30 percent uit van de werkkrachten. De Europese Commissie wil met een studie die trend keren en heel Europa aansporen meer te doen om jonge vrouwen te inspireren zich te interesseren voor ict.

“Het doel van de studie van de Commissie – geleid door DG Connect – is op basis van harde cijfers de kosten van de achterstand van vrouwen in ict-carrières te berekenen”, zegt commissiemedewerker Edyta Ziomek aan EurActiv.com. “We willen met zakelijke argumenten tonen wat genderdiversiteit in de ict-sector kan betekenen voor de economie en het inkomensniveau van vrouwen.”

Een reden waarom vrouwen niet sterk vertegenwoordigd zijn in de sector is dat er steeds minder jongeren kiezen voor een studie informatica en met name jonge vrouwen liever opteren voor rechten en medicijnen. “Zelfs degenen die wel een diploma informatica behalen kiezen vaak voor een carrière in een andere sector. Dit fenomeen staat bekend als ‘leaking pipeline’ (lekkende pijpleiding),” zegt Ziomek.

It-bedrijven, zoals Google, HP, Microsoft, Panasonic en Sony, hebben initiatieven genomen om een vrouwen een groter aandeel te geven. Samen met de Europese Commissie hebben ze een Code of Best Practices for Women in ICT opgesteld. Het document behandelt verschillende gebieden zoals onderwijs, aanwerving en carrièreplanning. De richtlijnen zijn bedoeld om vrouwen te motiveren niet alleen te kiezen voor een baan in de ict-sector, maar ook om er te blijven, dan wel terug te keren na een carrièreonderbreking.

De Europese Commissie zal de studie over vrouwen in de ict-sector in juni publiceren. Op 25 april 2013 organiseert de EC, het Europese Parlement en de ITU de ‘Girls in ICT Day‘. Die wordt elk jaar op de vierde donderdag van april georganiseerd.

Data News draagt ook zijn steentje bij om vrouwen warm te maken voor de ict-sector met het ‘She Goes ICT’-initiatief dat vijf jaar gelden werd opgestart. Dit jaar werd Ada Sekirin, vice-president Benelux, Duitsland en Oost Europa bij Business & Decision verkozen als ‘ICT Woman of the Year’ en Karen De Smet, project manager bij Itineris werd uitgeroepen tot ‘Young ICT Lady of the Year’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content