Europese Commissie wil sms-tarieven verlagen

De Europese Commissie gaat de tarieven voor grensoverschrijdende sms-tarieven aan banden leggen.

De Europese Commissie gaat de tarieven voor grensoverschrijdende sms-tarieven aan banden leggen.

Elk jaar versturen roamende klanten maar liefst 2,5 miljard tekstberichten in de EU. Goed voor flink wat inkomsten bij de operatoren, als je weet dat die sms’jes meer dan 10 keer zoveel kosten als binnenlandse tekstberichtjes.

De gemiddelde kosten van een roaming tekstbericht bedroegen volgens eurocommissaris voor telecommunicatie Viviane Reding 0,29 euro tussen oktober vorig jaar en maart 2008. Maar voor reizigers uit België kan die kost oplopen tot maar liefst 0,80 euro per buitenlandse sms, stelt de EU.

De Europese Commissie drong er bij de industrie al een tijdje op aanom de tarieven voor grensoverschrijdende tekstberichten te verlagen. Deoperatoren gaven – op één exploitant in Oostenrijk na – echter geen gehoor aan deze oproepen en daarom gaat het dagelijks bestuur van de Europese Unie nu zelf een wetgevend voorstel voorleggen aan het Europese Parlement en de lidstaten.

De Europese Groep van Regulatoren (ERG) adviseert nu – op basis van de bevindingen van een openbare raadpleging die op 2 juli afliep – een gemiddelde kostprijs van 0,11 tot 0,15 euro. Zeker in België kan dat dus voor operatoren een flinke aderlating betekenen.

Viviane Reding zal de andere commissarissen aanbevelen om in oktober een voorstel in te dienen om sms-roaming aan regulering te onderwerpen. “We zullen dan ook moeten nagaan of maatregelen moeten worden genomen met betrekking tot dataroaming, dat nog steeds te duur is”, zegt de eurocommissaris voor telecommunicatie.

Dániel Pataki, voorzitter van de ERG, hoopt dat het zover niet hoeft te komen: “We vragen de industrie waakzaam te zijn wat betreft dataroamingprijzen zo dat prijsregulering in de toekomst kan worden uitgesloten.” De ERG is daarnaast ook van oordeel dat voor kleinere en nieuwe exploitanten lagere groothandelsprijzen voor dataroaming in rekening zouden moeten worden gebracht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content