Europese Commissie zint op Europese anti-hackersbrigades

De Europese Unie krijgt speciale teams die een lidstaat te hulp kunnen schieten als die door hackers wordt aangevallen. Dat stelt tenminste de Europese Commissie voor.

De Commissie is bezorgd over het toenemende aantal ontwrichtende cyberaanvallen en wil de EU daar beter tegen wapenen.

Hackers gaan steeds slimmer te werk en krijgen van lang niet alle EU-landen evenveel weerwerk. De lidstaten moeten daarom op elkaars hulp kunnen rekenen, vindt de Commissie. Ze verwijst naar recente aanvallen op bijvoorbeeld het Europees Geneesmiddelenbureau, het Belgische internetnetwerk Belnet en Poolse politici – die laatste nog maar vijf dagen geleden.

De Commissie wil bij het Europese Agentschap voor Cyberveiligheid in Brussel een platform onderbrengen waar de EU en haar lidstaten hun kennis over en wapens tegen cyberaanvallen kunnen samenbrengen.

De nieuwe Gezamenlijke Cybereenheid zou bijvoorbeeld waarschuwingen kunnen doorgeven over een dreigende aanval of helpen met het afslaan daarvan. Voor dat laatste wil de commissie ‘snellereactieteams’ uitrusten. Die moeten eind volgend jaar al ingezet kunnen worden.

De Commissie werkte al twee jaar aan het plan, maar stuitte op de scepsis van verschillende lidstaten. Zij vinden dat ze zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hun cyberverdediging. Het is aan de lidstaten om te beslissen of ze de aanbeveling van de Commissie ter harte nemen.

Partner Content