Europese dataprotectie hot op CPDP

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

De zsde ‘Computers, Privacy & Data Protection’ conferentie in Brussel focust sterk op het nieuwe Europese framework voor databescherming.

De ‘Computer, Privacy & Data Protection’ (CPDP) conferentie krijgt een steeds internationaler karakter en biedt ongeveer het enige neutrale platform waar onderwerpen als privacy en databescherming aan bod komen, stelt Paul De Hert, initiatiefnemer van het event en verbonden aan de VUB en de Universiteit Tilburg. Oorspronkelijk een activiteit van die twee instellingen met de universiteit van Namen, nemen vandaag ook instellingen uit Duitsland, Frankrijk en Nederland hieraan deel, met bezoekende academici uit nog meer landen, ook van buiten Europa (tot Japan toe, met volgend jaar ook een groep uit Indië). “Europa is dan ook leidinggevend inzake databescherming, en waar andere landen nog in de prehistorie op dit gebied leven, zit Europa al haast in de XXIIste eeuw.”

Dat uit zich onder meer in de belangstelling voor het nieuwe Europese framework voor data protection. Vorig jaar werden op CPDP de net gedane voorstellen besproken, met dit jaar uitgebreide aandacht voor het verslag door de rapporteur van het Europees parlement, Jan Philipp Albrecht. Daarin wordt gevraagd om nog verder gaande stappen, hoewel ook de discussie over de uitvoerbaarheid oplaait. Naast een kostenplaatje, betreft het ook wat kan en mag (bijvoorbeeld inzake ‘profiling’ door bedrijven op basis van koopgedrag en dies meer), evenals het gebruik van data door onder meer ordediensten.

Andere tracks betreffen de ‘cloud’, ‘e-health’ en ‘algemeen’, zoals onder meer het gebruik van onbemande vliegtuigjes voor het inwinnen van gegevens (drones). Deze onderwerpen worden door de meer dan 600 deelnemers uit de politiek, academia en het bedrijfsleven besproken door 200 sprekers in 40 ‘panels’. Daarnaast organiseert CPDP ook een reeks ‘nevenactiviteiten’, zoals dit jaar een tentoonstelling van 18 kunstenaars met ‘surveillance art’ (‘A look inside’, tot 3/2/2013).

De CPDP conferentie 2013 gaat door in de Hallen van Schaarbeek, woe 23/1 tot en met vrij 25/1/2013.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content