Europese investeringen in ICT-research flink de hoogte in

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De Europese Commissie schuift een nieuwe strategie rond ict-research en innovatie naar voren. Het budget gaat daarin flink de hoogte in.

De Europese Commissie schuift een nieuwe strategie rond ict-research en innovatie naar voren. Het budget gaat daarin flink de hoogte in.

De Europese Commissie concludeert dat de Europese inspanningen in ict en innovatie te gefragmenteerd zijn, net zoals de Europese ict-markt dat is. Europa is goed voor 34 procent van de wereldwijde ict-markt. Maar de toegevoegde waarde die uit de Europese ict-sector komt bedraagt maar 23 procent van het totaal. “We lopen achter”, aldus de Commissie.

Want, zo klinkt het, ict zorgt in Europa voor 12 miljoen jobs en is goed voor 6 procent van het Europese BBP. “Onze economische prestaties en jobs hangen af van die technologie”, zegt de bevoegde eurocommissaris Viviane Reding. “Het is onze taak ervoor te zorgen dat Europa goed uitgerust is om het potentieel van technologieën te oogsten als het internet of mobiele telefoons.”

Daarom stelt de Commissie voor om de jaarlijkse investeringen in het ict-gedeelte van het totale onderzoeksprogramma op te trekken van 1,1 miljard euro 2010 tot 1,7 miljard euro in 2013. De Commissie stelt ook dat lidstaten hun strategieën op elkaar moeten afstemmen en hun resources moeten uitwisselen of delen. Ze wijst daarnaast op het belang van ict in de zorgsector, energie en transport. Onder meer ook een pan-Europese eID-infrastructuur kan een belangrijke toekomstige investering vormen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content