Europese it-markt valt stil

Die donkere voorspelling is afkomstig van analistenkantoor IDC, die zijn verwachtingen voor de EMEA-markt in 2009 halveert.

Die donkere voorspelling is afkomstig van analistenkantoor IDC, die zijn verwachtingen voor de EMEA-markt in 2009 halveert.

De financiële crisis laat zich voelen in de cijfers over de it-uitgaven van de komende jaren, zo blijkt eens te meer uit een nieuwe analyse van IDC. 2008 was op de EMEA-markt (Europa, Midden-Oosten, Afrika) nog goed voor 6 procent groei (4 procent in West-Europa) en diezelfde cijfers waren aanvankelijk voorspeld voor 2009. IDC halveert die groeiverwachting nu tot 3 procent voor EMEA en zelfs slechts 1 procent voor West-Europa.

In Centraal- en Oost-Europa, evenals in het Midden-Oosten en Afrika, blijft de groei relatief gezond op +9 procent, hoewel aanvankelijk +16 procent was voorspeld.

“It-projecten worden uitgesteld nu harde tijden in het verschiet liggen”, aldus IDC. Het analistenbedrijf verwacht vooral pijnlijke effecten op de hardwaremarkt, met een achteruitgang van 2 procent in 2009. Pas tegen 2011 zou die groei opnieuw positief worden. De groei op de softwaremarkt is gehalveerd tot 4,1 procent in 2009.

Wie mag zich dan wel in de handen wrijven, volgens de analisten? Wel, ondanks de komende zwarte jaren op de hardwaremarkt hoeven verkopers van ip-telefoons en smartphones voorlopig niet te wanhopen. Verder denkt IDC aan een groeiende interesse voor open source en SaaS. Ook de outsourcingmarkt kan opnieuw een boost krijgen. Green IT en virtualisatie zouden dan weer voor efficiëntie in datacenters kunnen zorgen. En, zo meent IDC, nog business continuity en security mogen, ondanks het economische klimaat, nooit vergeten worden.

Het analistenkantoor gaat er vanuit dat regulering en compliancy in elk geval de hoogte in zal gaan, wat dan weer positief zou kunnen zijn voor de it-sector, aangezien bedrijven dan toch een bepaald niveau van it-investeringen zullen moeten halen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content