Europese klacht tegen nieuwe gebruiksvoorwaarden WhatsApp

© Getty Images

De Europese consumentenorganisatie BEUC heeft bij de Europese Commissie klacht ingediend tegen de gebruiksvoorwaarden van WhatsApp. Die chatapp voerde onlangs nieuwe, omstreden privacyregels in.

WhatsApp voerde op 15 mei nieuwe privacyregels in voor gebruikers buiten de Europese Unie. Die zijn omstreden, omdat wie de nieuwe gebruikersvoorwaarden accepteert de toestemming geeft om WhatsApp-metadata te delen met Facebook, het moederbedrijf van de berichtendienst. Het gaat dan niet om de inhoud van de berichten, maar wel om informatie als met wie je praat, of welk toestel je gebruikt. Dat kan interessant zijn voor adverteerders. Wie de nieuwe voorwaarden niet accepteert, zal WhatsApp na verloop van tijd niet meer kunnen gebruiken.

Hoewel de Europese GDPR-regels de Europese consumenten in principe beschermen tegen dat soort praktijken, is er ook in de EU ongerustheid ontstaan over de nieuwe regels. Het Europees Bureau van Consumentenverenigingen (BEUC) noemt ze ’transparant noch begrijpbaar voor de gebruikers’. Het BEUC groepeert 46 consumentenorganisaties uit 32 Europese landen, waaronder Test Aankoop voor België.

‘Meerdere schendingen’

Samen met acht partnerorganisaties stapt de Europese consumentenorganisatie nu naar de Europese Commissie en het Netwerk van Europese Consumenten-Centra. Ze beschuldigen WhatsApp van meerdere schendingen van het Europees consumentenrecht.

‘Het is voor de gebruikers onmogelijk om een duidelijk idee te krijgen van de gevolgen van de aangepaste regels op de bescherming van hun privéleven, in het bijzonder wat betreft de overdracht van persoonlijke gegevens naar Facebook en derden’, klinkt het in een persbericht. ‘WhatsApp is met opzet vaag gebleven en heeft de consumenten blootgesteld aan het gebruik van hun gegevens op grote schaal zonder dat ze daar duidelijk de toestemming voor moesten geven. We vragen de autoriteiten om snel maatregelen te treffen tegen WhatsApp, om te verzekeren dat de consumentenrechten gerespecteerd worden.’

Eerder hebben verschillende Europese landen waaronder Duitsland Facebook tijdelijk al verboden om gegevens van WhatsApp te gebruiken. Het is nu aan de Europese Commissie om na te gaan of een onderzoek naar de nieuwe gebruiksvoorwaarden van WhatsApp noodzakelijk is.

Partner Content