Europese lidstaten akkoord met open data

De Europese lidstaten gaan er mee akkoord om openbare gegevens van de publieke sector in open formaten beschikbaar te stellen.

Volgens EU-commissaris Neelie Kroes is daarmee de belangrijkste horde overwonnen op weg naar EU-regulering waarbij alle openbare data in open formaten gratis of tegen een lage prijs verkrijgbaar is.

Het akkoord werd deze middag gesloten, de effectieve ondertekening volgt in de komende weken waarna het zal worden omgezet in nationale regels.

Concreet gaat het om alle niet-persoonlijke informatie uit de publieke sector die kan worden gebruikt of hergebruikt door particulieren en bedrijven. Daar valt ook digitaal materiaal van nationale musea, bibliotheken en archieven onder.

Volgens Kroes staan bepaalde lidstaten niet te springen voor de stap naar open data. Maar ze wijst er op dat bedrijven die gratis of tegen een lage kost met die data aan de slag gaan op lange termijn een meerwaarde zullen zijn voor de economie. Zo zou het bedrag dat ze nadien aan belastingen afdragen hoger liggen dat wat de overheid zou verdienen aan het los verkopen van de gegevens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content