Europese pc-markt blijft zwak

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

De pc-verkopen zijn het jaar somber gestart.

Volgens de eerste cijfers van het onderzoeksbureau Context, hebben de pc-verkopen begin dit jaar een sombere start gekend. Er is sprake van een daling met 2 procent over de eerste twee maand.

Waar het laatste kwartaal van 2010 nog een groei met 6 procent liet optekenen (maar waar in december wel al een terugval met 3% merkbaar was), zijn de pc-verkopen begin dit jara verder teruggelopen. De analisten van Context zien een daling met 2 procent tijdens januari en februari. De daling zit voornamelijk in de hoek van de pc’s voor het grote publiek (min 10%), en niet bij de bedrijven waar zelfs sprake is van een kleine stijging met 4 procent.

Het lijkt erop dat de terugval voornamelijk toe te schrijven is aan de magere vraag naar notebooks. Volgens Context is dat te verklaren door enerzijds de economische crisis en anderzijds de dynamische markt van tablets. De verkoop van desktop-pc’s zou verder met 6% gedaald zijn, met zelfs een uitgesproken forse daling met 13% in februari.

Wat de x86-servers betreft is er beter nieuws: die verkoop blijft vrij stabiel. In de professionele markt waar de terugval dus minder merkbaar is, is het touwens vooral HP die van de situatie gebruik maakt om marktaandeel te veroveren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content