Europese privacybewaker waarschuwt voor anti-piraterijakkoord

De onderhandelingen over een handelsakkoord tegen namaak en piraterij zouden kunnen uitmonden in een grootschalig toezicht op internetgebruikers en een internetverbod voor surfers die tot driemaal toe illegaal downloaden. Daarvoor heeft de Europese privacybewaker Peter Hustinx gewaarschuwd

De onderhandelingen over een handelsakkoord tegen namaak en piraterij zouden kunnen uitmonden in een grootschalig toezicht op internetgebruikers en een internetverbod voor surfers die tot driemaal toe illegaal downloaden. Daarvoor heeft de Europese privacybewaker Peter Hustinx gewaarschuwd.

Hustinx, die officieel de titel European Data Protection Supervisor (Europees Toezichthouder voor gegevensbescherming) heeft, liet zich kritisch uit over een multilateraal handelsakkoord dat intellectueel eigendom beter moet beschermen (ACTA). Daarover voert de Europese Unie onderhandelingen met de Verenigde Staten, Canada en andere handelspartners.

Hustinx betreurt dat hij niet werd geraadpleegd over onderhandelingen die “aanzienlijke” gevolgen kunnen hebben voor de grondrechten van de burgers, zoals het recht op privacy. De Europese privacybewaker is “bezorgd” omdat er weinig of geen informatie over de gesprekken wordt vrijgegeven.

Op basis van perslekken toont Hustinx zich echter verontrust over “het juridische kader dat zou ingevoerd worden om piraterij op het internet te bestrijden en dat een grootschalig toezicht op internetgebruikers zou kunnen omvatten”.

Hustinx vreest ook dat internetproviders gedwongen zouden worden om mensen van het internet te weren die driemaal onder intellectueel eigendomsrecht beschermde bestanden downloaden of delen. De Nederlander meent dat er minder verstrekkende maatregelen bestaan om intellectuele eigendomsrechten te beschermen.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content