Europese privacywaakhonden nemen Google onder vuur

Zes landen voeren samen de strijd tegen Google op. Ze pikken het niet dat de advertentiegigant zijn privacybeleid weigert aan te passen aan de Europese richtlijnen.

Het gaat om de data protection authorities, of privacycommissies, van Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland, Spanje en Nederland die samen actie ondernemen. Dat gebeurt nadat de Franse databeschermingsautoriteit CNIL in oktober aan Google vroeg om zijn privacybeleid in lijn te brengen met de Europese richtlijn rond databescherming.

Meer dan vier maanden later is Google nog niet ingegaan op het verzoek van Frankrijk. Ook een ontmoeting tussen Google en de autoriteiten uit de verschillende landen leverde niets op. Daarom besluiten de zes landen nu verdere stappen te ondernemen.

Het gaat in de kern van de zaak vooral om het eengemaakte privacybeleid van Google. Dat bundelt de meer dan zestig verschillende beleidsvormen van verschillende Google-diensten. Een opzet die het voor het bedrijf en gebruikers makkelijker maakt. Maar waarbij het vooral onduidelijk wordt welke gegevens Google van je heeft en hoe die doorheen de verschillende producten wordt gebruikt.

De zaak wordt in de VS met argusogen gevolgd omdat ze Google bakken geld kan kosten, volgens de Financial Times zo’n 760 miljoen dollar. Nieuwe Europese regels stellen immers dat privacyovertreders een boete kunnen krijgen tot twee procent van hun jaarlijkse omzet. Ook andere technologiereuzen als Facebook en Microsoft lopen een risico als ze niet tijdig luisteren naar Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content