Europese Raad trekt netneutraliteit uit het slop

. © .

Als het aan de Europese raad ligt dan wordt netneutraliteit een stevig verankerd recht. De raad probeert daarbij ook achterpoortjes te sluiten.

Met uitzondering van traffic management, netwerkbeveiliging of na een gerechtelijk bevel mag er geen inmenging zijn rond het beheer van internetdata.

Daarnaast stelt het dat gebruikers het recht op informatie hebben en dat dat niet mag worden beperkt, vertraagt of beïnvloed, ook niet voor specifieke webdiensten en op alle soorten technologie, inclusief mobiel.

De Europese raad stelt ook dat bedrijven niet moeten bijbetalen om snellere toegang te krijgen tot hun diensten.

Mocht de uitzondering voorvallen dat een provider toch het netwerkverkeer moet vertragen of blokkeren omdat dat nodig is (bijvoorbeeld om veiligheidsredenen of traffic management), dan mag dat nooit langer dan nodig en rnoeten die stappen regelmatig herbekeken worden door de lokale regulatoren.

De uitspraken van de Europese raad zijn een stuk sterker dan wat het Europees Parlement in oktober vastlegde. Die tekst was bijzonder vaag en liet heel veel ruimte voor interpretatie. De raad is strikter, duidelijker en sluit tegelijk een paar achterpoortjes.

De Europese raad heeft weliswaar enkel een adviserende rol, maar hun teksten wordt doorgaans wel omgezet in wetgeving.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content