Europese securityorganisatie ENISA krijgt mandaat tot 2012

Het Europees netwerksecurity-agentschap ENISA kreeg van de Raad een verlenging van zijn mandaat tot 2012. Meteen ook de kans zijn activiteiten op langere termijn in te vullen.

Het Europees netwerksecurity-agentschap ENISA kreeg van de Raad een verlenging van zijn mandaat tot 2012. Meteen ook de kans zijn activiteiten op langere termijn in te vullen.

Het bestaan van het European Network and Information Securirty Agency (ENISA), gevestigd op Kreta, heeft sinds zijn oprichting in 2004 onder heel wat druk gestaan. Naast de locatie, werden tevens vraagtekens gezet bij de beschikbare middelen (in casu personeel) en de activiteiten (onder meer door tegenstrijdige verwachtingen van de lidstaten). Met een mandaat dat afliep in 2009 en een voorstel van commissaris Reiding op een Europese telecomauthoriteit op te richten, met securitybevoegdheden, leek het lot van Enisa beslecht.

Op 12 juni besliste de Raad evenwel het mandaat van Enisa te verlengen tot 2012, tot tevredenheid van Anrea Pirotti, Enisa’s executive director. “Deze verlenging biedt de nodige tijd om grondig de ‘post-2012’-activiteiten van Enisa te overwegen,” zeker gezien het feit dat in 2009 een nieuwe Commissie wordt gevormd.

Enisa zal daarbij zijn relevantie moeten aantonen in een wereld waar complete landen worden belaagd door cyberaanvallen (zoals Estland in 2007). Tijdens een bezoek aan Brussel eind mei, vroeg Pirotti overigens meer inspanningen van de nationale overheden, bijvoorbeeld door het oprichten van nationale Computer Emercengy Response Teams (CERTs). In België heeft Belnet voor het netwerk van de overheid en de academische wereld een dergelijke Cert, maar bestaat er nog geen nationale Cert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content