Europese servermarkt krimpt voor de tiende keer op rij

Voor het tiende kwartaal op rij daalt omzet uit de servermarkt in Emea. Volgens schattingen van Gartner krijgt IBM de zwaarste klappen.

Voor het tiende kwartaal op rij daalt omzet uit de servermarkt in Emea. Volgens schattingen van Gartner krijgt IBM de zwaarste klappen.

Wereldwijd groeide de servermarkt jaar op jaar met 3,2 procent in het vierde kwartaal als we het aantal bestellingen (shipments) tellen. Maar de omzet uit die toestellen daalde met 6,6 procent. Op jaarbasis waren er 2,2 procent meer bestellingen, maar 4,5 procent minder omzet.

De enige groei voor bestellingen in het vierde kwartaal is te vinden in de regio Asia/Pacific (+16,4 procent),Japan (+7,5 procent) en Noord-Amerika (+0,01 procent). Maar Asia/Pacific is met 0,6 procent de enige regio waar meer omzet wordt geboekt.

Emea

De totale servermarkt was in de laatste drie maanden van 2013 goed voor 3,6 miljard dollar (-6,4 procent). In aantallen gaat het om 613.000 units (-2,5 procent). De terugval in het laatste kwartaal is op jaarbasis in alle regio’s merkbaar, maar is het grootst in Oost-Europa (-14,1 procent). West-Europa krimpt met 4,9 procent. In het Midden-Oosten en Afrika bedraagt de daling 6,8 procent.

“De servermarkt in Emea blijft lijden nu het voor het tiende kwartaal op rij omzetverlies boekt,” zegt Adrian O’Connell, research director bij Gartner. “De economische zwakte blijft een duidelijke impact hebben op de servermarkt in Emea. De totale omzet in 2013 ligt slechts op twee derde van die in 2007, voor de daling werd ingezet.”

HP blijft op basis van omzet marktleider met respectievelijk 34,5 en 39,4 procent marktaandeel, gevolgd door IBM, Dell, Fujitsu en Oracle. HP moet 1,9 procent groei prijsgeven, IBM krijgt de zwaarste klap met 26,4 procent minder omzet. De overige spelers groeien licht.

Marktaandelen

Wereldwijd zien we een vergelijkbare lijst. HP dikt zijn marktaandeel aan met zes procent tot 28,1 procent van de omzet in de sector. IBM staat op de tweede plaats maar verliest 28,9 procent omzet. Dell eindigt vierde (-0,5 procent) gevolgd door Cisco (+34,5 procent) en Oracle (+6,2 procent).

Zowel internationaal als in Emea wordt de verkop grotendeels geleid door de vraag naar x86 servers. Wat opvalt is dat Huawei niet opduikt in de omzetcijfers, maar wel in het aantal bestellingen. Door een stijging van 187,9 procent meer bestellingen ten opzichte van het vierde kwartaal van 2013 stijgt het Chinese technologiebedrijf naar de vierde plaats na HP, Dell en IBM en voor Fujitsu.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content