Europese software top-100 vergeet Belgen

Stefan Grommen Stefan Grommen est rédacteur de Data News.

De jaarlijkse Truffle 100-ranglijst van Europa’s grootste softwarebedrijven gaat compleet voorbij aan een rist belangrijke Belgische softwarespelers. Terwijl die op basis van de omzetcijfers overduidelijk in de lijst moeten staan. Voor de Truffle 100, een initiatief van de investeerder Truffle Capital, worden de data bij elkaar gesprokkeld door onderzoekbedrijven CXP, IDC en de Top 100 Reseach Foundation. Die lijken hun huiswerk slecht of slechts gedeeltelijk te hebben gemaakt. Zo staat er maar één ‘Belgisch’ bedrijf (lees: met hoofdzetel in ons land) in de lijst: Swift.

De jaarlijkse Truffle 100-ranglijst van Europa’s grootste softwarebedrijven gaat compleet voorbij aan een rist belangrijke Belgische softwarespelers. Terwijl die op basis van de omzetcijfers overduidelijk in de lijst moeten staan.

Voor de Truffle 100, een initiatief van de investeerder Truffle Capital, worden de data bij elkaar gesprokkeld door onderzoekbedrijven CXP, IDC en de Top 100 Reseach Foundation. Die lijken hun huiswerk slecht of slechts gedeeltelijk te hebben gemaakt.

Zo staat er maar één ‘Belgisch’ bedrijf (lees: met hoofdzetel in ons land) in de lijst: Swift. Dat staat op plaats 7 omdat het volgens de Truffle-ranking 471,6 miljoen euro van de totale omzet van 586,1 miljoen euro uit software haalt. Dat lijkt veel voor een bedrijf waarvan de kernactiviteit is om het betaalverkeer tussen de banken in goede banen te leiden. Maar toegegeven, dat is een interpretatiekwestie.

Problematischer wordt het wanneer blijkt dat de Belgische spelers van vorig jaar plots uit de lijst gegooid zijn. Een vergetelheid? Of is plots niemand in België meer bezig met software? Het zou ons in elk geval verbazen dat grote softwarebedrijven als Iris en LMS niet meer in de lijst passen. En waar zijn de belangrijke softwarebouwers voor de financiële sector als Callataÿ&Wouters, Financial Architects of Clear2Pay? Of het grafische softwarebedrijf EskoArtwork? Die zijn toch groter dan de nummer 100 in de lijst, het Franse Esker, dat 27,5 miljoen euro uit software haalt?

SAP boven

Voor de volledigheid geven we hier een overzicht van de rest van de Truffle 100-resultaten, maar gezien hoger genoemde vergetelheden zijn die met een korrel zout te nemen. SAP staat onomstotelijk op nummer één in de lijst met een omzet van meer dan 10 miljard euro. Het bedrijf wordt op kilometers afstand gevolgd door het Britse Sage (1,6 miljard euro) en het Franse Dassault Systemes (1,2 miljard euro).

De totale omzet van de 100 bedrijven in de lijst bedraagt 27,1 miljard euro. Daarvan is bijna 80 procent afkomstig van de top 25 bedrijven. Pijnlijk is te merken dat de 100 grootste softwarespelers van Europa samen nog niet aan de enkels komen van pakweg een Microsoft (40,9 miljard euro omzet).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content