Europese uitspraak bedreigt Nederlandse downloads

Door een uitspraak van het Europees Hof over de thuiskopie zegt de rechtbank dat Nederland het downloaden van illegale bronnen, zoals torrentsites, niet langer mag toestaan.

Door een uitspraak van het Europees Hof over de thuiskopie zegt de rechtbank dat Nederland het downloaden van illegale bronnen, zoals torrentsites, niet langer mag toestaan.
In Nederland mag je muziek en films downloaden via illegale kanalen. De redenering erachter is dat het afhalen dezelfde is als een kopie maken van een cd of dvd. Maar dat was niet naar de zin van elektronicawinkels- en fabrikanten. Zij vonden dat de heffing te hoog lag. Mede omdat Nederland de kosten van illegale downloads mee verrekend in de heffing.

De zaak werd in Nederland opgestart, maar werd nadien doorgestuurd naar het Europees hof. Die stelt nu dat dergelijke downloads niet mogen meetellen omdat ze auteursrechtenschendingen kunnen bevorderen.

Het vonnis gaat niet rechtstreeks over het al dan niet toelaten van downloaden uit illegale bron, maar tegenover Tweakers zegt een woordvoerder van het Europees hof dat het er wel op neerkomt dat er een downloadverbod moet zijn in Nederland. Of en wanneer dit er zal komen is momenteel nog niet helemaal duidelijk.

In België is het downloaden uit illegale bronnen (sites of platformen die muziek of ander materiaal illegaal aanbieden) altijd al verboden geweest.

Update 18.30 uur:De Nederlandse minister van Veilighed en Justitie heeft laten weten dat het downloaden van beschermd materiaal meteen verboden wordt. Het gaat echter niet om een strafrechterlijk verbod. De overheid gaat dus niet jagen op downloaders. Wel kunnen anti-piraterijorganisaties als Brein hier werk van maken. Zij blijven echter focussen op illegale handelaars niet op gebruikers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content