Europol: ‘Namaakchips in omloop’

Europol waarschuwt voor namaakchips die te koop worden aangeboden. Criminelen proberen bedrijven op te lichten door in te spelen op het chiptekort, dat tal van sectoren wereldwijd treft.

In een nieuw rapport waarschuwt de Europese opsporingsinstantie voor diverse namaakproducten. Een van de producten waarop wordt ingegaan, zijn namaakchips. De instantie waarschuwt voor de gevaren van zulke nepchips met betrekking tot kritieke infrastructuur en persoonlijke apparaten van gebruikers.

Op het eerste oog authentiek

Europol stelt verder vast dat bedrijven soms stevig onder druk worden gezet door klanten om beschikbare chips te accepteren. Die kunnen echter nep zijn en zo hun weg vinden naar de uiteindelijke producten van fabrikanten. De namaakchips worden onder meer via online marktplaatsen te koop aangeboden. Europol waarschuwt dat de chips op het eerste oog authentiek lijken.

‘Leveranciersketens wereldwijd zijn kwetsbaar voor de namaakchips. Net als gewone chips passeren ze doorgaans namelijk verschillende distributeurs voordat ze de productielocatie bereiken. Het traceren van de oorspronkelijke leverancier kan vervolgens moeilijk zijn’, aldus Europol.

In samenwerking met Dutch IT-channel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content