Europol pakt jonge DDoS’ers op

© picture-alliance / dpa

De Europese politieorganisatie Europol heeft een gecoördineerde actie uitgevoerd tegen jonge hackers. In diverse Europese landen, waaronder België en Nederland, werden mensen die betaald hebben voor zogeheten DDoS-aanvallen opgespoord en aangepakt.

Speurders in onder meer België, Nederland, Australië en de Verenigde Staten hebben samengewerkt om jonge hackers op te pakken. Dat heeft de Europol bekendgemaakt.

Bij een DDoS-aanval wordt zoveel verkeer naar een website gestuurd dat die wordt platgelegd. Een speciale eenheid van Europol (EC3) ging achter de mensen aan die voor dit soort aanvallen betaalden. De grootste groep bleek jongvolwassenen van twintig jaar en jonger. Opsporingsdiensten 34 arrestaties verricht en 101 verdachten ondervraagd.

Afhankelijk van het land werden straffen opgelegd, arrestaties verricht of boetes uitgeschreven. “Veel IT-enthousiastelingen laten zich vanaf een jonge leeftijd in met ogenschijnlijk simpele cybercriminaliteit, zonder zich bewust te zijn van de gevolgen die een dergelijke misdaad met zich meebrengt.” De actie van Europol is in de eerste plaats een preventiecampagne, bedoeld om te voorkomen dat de jongeren op het verkeerde pad raken. (ANP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content