Ex-medewerker doet boekje open over Apple: “Ondraaglijke bazen, geen flexibele uren”

© Belga
Michael Ilegems Chef van Knack Focus en KnackFocus.be

Is werken bij Apple, een droom? Niet volgens ex-medewerker en designer Jordan Price, die getuigt over de werkomstandigheden bij de techgigant: bazen die je beledigen, geen flexibele uren, ingewikkelde systemen en oneindig veel meetings.

Op het blogplatform Medium schrijft Jordan Price hoe hij een job kreeg bij Apple, en hoe verschrikkelijk die was. Na amper een maand nam hij ontslag. Of hoe de job waar hij zijn hele leven lang van droomde een nachtmerrie werd.

“Na als ontwerper websites te hebben gemaakt voor kleine klanten, bij gefaalde start-ups te hebben gewerkt en mij met random zijprojectjes beziggehouden te hebben, mocht ik op gesprek bij Apple. Ik kon het nauwelijks geloven. Ik veronderstelde dat zo’n groot bedrijf meerdere gespreksrondes zou organiseren alvorens iemand in dienst te nemen, maar tot mijn verbazing volstond één gesprek van minder dan een uur. Dezelfde dag nog kreeg ik per telefoon te horen dat ik aan de slag mocht als mobiel designer. Wow! Toen ik het op Facebook postte, kreeg ik meer likes dan toen mijn dochter geboren werd, en ontving ik berichtjes van oude vrienden die al jaren niet meer tegen mij spraken. Mijn nieuwe jobomschrijving op Twitter leverde me plots ook meer volgers op. Ik ging het nieuws vieren met een paar drankjes.”

Eens gestart, was Price heel wat minder extatisch. “Ik voelde me meteen ongemakkelijk bij de rigide uren en de lange reistijd van mijn woonplaats San Francisco naar Cupertino – gelukkig had ik wél een privé-bus met Wifi aan boord. Maar ik kreeg mijn dochter in de week bijna nooit meer te zien vanwege de strakke werkuren. Ik had ook een substantieel lager loon, maar ik dacht dat Apple voor mij een langetermijninvestering was. Op kantoor ging het ook niet zo vlot: er waren zo veel accounts, wachtwoorden en log-ins dat het me bijna een maand kostte om op de server te geraken. Daarnaast werden er de hele tijd meetings gehouden, die de productiviteit van iedereen naar beneden haalde, maar een noodzakelijk kwaad leken te zijn voor een bedrijf dat producten van erg hoge kwaliteit maakt. Deze dingen stoorden mij, maar grote problemen waren het niet.”

Totdat Jordans baas – een ‘producer’ bij Apple – hem begon lastig te vallen. “Hij maakte er een gewoonte van zijn personeel persoonlijk te beledigen met zogezegde grapjes. Mij beledigde hij direct en indirect. Hij herinnerde mij er de hele tijd aan dat mijn contract niet hernieuwd zou worden als ik bepaalde dingen niet deed. Hij keek ook letterlijk over mijn schouder mee en zette me onder druk. Ik voelde me eerder als een tiener met een crappy retailjob dan als een professional die voor één van de grootste technologiebedrijven ter wereld werkt.”

“Ik probeerde door te zetten en me op te trekken aan de goeie dingen”, gaat Jordan Price verder. “Ik mocht met designers met wereldklasse werken aan producten met wereldklasse. Mijn collega’s waren beter dan mijn vroegere collega’s. Ik hield van het oog voor detail van Apple: elke pixel, elk scherm, elke feature en interactie werd meermaals afgewogen. Het eten in het restaurant was geweldig, en ik was blij met mijn nieuwe iPad Air.”

“Maar de beledigingen en de grapjes van mijn baas leidden me af van mijn werk. Ik telde af naar vrijdag en vreesde zondagavond. Mijn vrienden en familie wilden niet horen dat werken bij Apple eigenlijk helemaal niet zo geweldig was. ‘Doe het voor je cv’, ‘Wees eens een man’ en ‘Je bent net begonnen, je kan nu niet opstappen’, zeiden ze.”

Op een dag tijdens de lunch, hakte Price toch de knoop door. “Ik verwijderde de data van mijn iPad, plaatste de bestanden waar ik aan gewerkt had mooi op de server, legde alle spullen die hen toebehoorden op mijn bureau en ging naar huis. Ik liet een briefje achter voor mijn baas, waarop stond dat hij de slechtste werkgever was die ik ooit was tegengekomen en dat ik niet langer onder hem kon werken, hoe goed Apple ook op mijn cv zou staan.”

“Ik ben niet trots op mezelf voor wat ik gedaan heb, en ik weet niet of dit mij zal blijven achtervolgen”, besluit Jordan Price. “Al wat ik weet, is dat ik altijd heel graag voor Apple heb willen werken … en nu niet meer.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content