Ex-medewerker IBM verdacht van spionage

© REUTERS

De Amerikaanse justitie verdenkt een voormalige medewerker van IBM in China nu ook van economische spionage, naast het stelen van een bedrijfsgeheim waar hij al eerder voor was opgepakt.

De Amerikaanse autoriteiten arresteerden de 30-jarige softwareontwikkelaar Jiaqiang Xu in december in New York wegens diefstal van een bedrijfsgeheim van het Amerikaanse technologieconcern. Het ging om een broncode. Die probeerde hij te verkopen aan andere bedrijven.

De broncode die Xu stal is voor een geclusterd bestandssysteem, dat zorgt voor snellere prestaties van computers door het werk over meerdere servers te coördineren. IBM had de code achter onder meer een firewall staan. Alleen een klein deel van de IBM-medewerkers heeft er toegang toe.

Xu vertrok in 2014 bij IBM. Hij had vervolgens contact met een undercoveragent, die zich voordeed als een investeerder die een bedrijf in dataopslag wilde starten, en een andere agent die zich voordeed als projectmanager van zijn collega. In december ontmoette hij in New York een van de agenten. Hij vertelde tijdens die ontmoeting dat hij de code had gebruikt om software te maken om aan klanten te verkopen.

(ANP/WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content