Ex-topman France Telecom riskeert proces

Het Franse openbaar ministerie is een zaak gestart tegen de ex-topman van France Telecom.

Het Franse openbaar ministerie is een zaak gestart tegen de ex-topman van France Telecom, Didier Lombard, die beschuldigd wordt van pesten op het werk. Dat maakte zijn advocaat woensdag bekend.

Het bedrijf werd in 2008 en 2009 getroffen door een zelfmoordgolf. Lombard staat onder politietoezicht en moest een borgsom van 100.000 euro betalen. Als hij schuldig wordt bevonden, riskeert hij tot een jaar gevangenis en 15.000 euro boete.

Het onderzoek is het gevolg van een klacht en een rapport over de zelfmoordgolf. De onderzoekers concludeerden begin 2010 dat Lombard en andere managers doelbewust een strategie hanteerden van psychologische terreur, en zo het leven van anderen in gevaar brachten. Ook zou France Telecom er niet in geslaagd zijn een antwoord te geven op de waarschuwingen van vakbonden, bedrijfsartsen en zorgverzekeraars.

De vakbond Sud PTT klaagde in 2010 aan dat France Telecom doelbewust een stressvolle werkomgeving had gecreëerd: het bedrijf hoopte dat werknemers zelf ontslag zouden nemen, waardoor de loonkosten zouden verminderen. Onder leiding van Lombard verlieten 20.000 personeelsleden het bedrijf.

De 70-jarige Lombard moest aftreden in maart 2010. Naar verwachting zal het gerecht ook het bedrijf zelf en twee hooggeplaatste managers vervolgen.

Bron: Belga

Partner Content