‘Ex-topman werkt aan overname Qualcomm’

© REUTERS

Voormalig Qualcomm-topman Paul Jacobs is bezig investeerders te ronselen die hem willen helpen de chipfabrikant van de beurs te halen. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times (FT) op gezag van bronnen rond het bestuur van het technologiebedrijf.

De Amerikaanse chipfabrikant Qualcomm vocht de afgelopen tijd tegen een vijandige overname door branchegenoot Broadcom, die bereid was 115 miljard euro op tafel te leggen. Qualcomm kreeg daarbij hulp van president Donald Trump, die deze week aangaf een eventuele deal te zullen blokkeren. Hij wil niet dat cruciale halfgeleidertechnologie in buitenlandse handen komt. Volgens het ‘Committee on Foreign Investement’ in de VS zou een overname van Qualcomm Chinese telecommunicatiebedrijven een voorsprong kunnen geven op gebied van de ontwikkeling van 5G.

Paul E. Jacobs

De overnamestrijd kostte Jacobs eerder zijn baan als voorzitter van Qualcomm. Het bedrijf vond het gezien de belangstelling van Broadcom beter om een onafhankelijk bestuurder aan te stellen en gaf de baan aan Jeffrey Henderson. Jacobs is namelijk een zoon van een van de oprichters van het chipbedrijf.

Voormalig CEO van Qualcomm Paul Jacobs
Voormalig CEO van Qualcomm Paul Jacobs© REUTERS

Volgens FT was die gedwongen stap terug voor de gewezen topman, die van 2005 tot 2014 CEO bij Qualcomm was, aanleiding om de mogelijkheden van een overname in kaart te gaan brengen. Jacobs doet dat met medeweten van zijn collega-bestuurders, omringd door een klein team van adviseurs. Op de beurs is Qualcomm momenteel zo’n 76 miljard euro waard.

SoftBank

De Japanse techinvesteerder SoftBank wordt genoemd als mogelijke samenwerkingspartner. Jacobs zou namelijk een goede band hebben met SoftBank-oprichter Mayoshi Son. Daarnaast beheert het Japanse techbedrijf de ‘Vision Fund Technology investment pot’ ter waarde van zo’n 81 miljoen euro voor investeringen in technologiebedrijven.

Bij dat fonds komen wel nog enkele problemen kijken. De ‘pot’ is namelijk mede gevuld door Qualcomm zelf, maar ook door technologiereus Apple waarmee het Amerikaanse chipbedrijf een hoogopgelopen patentruzie heeft. Ook de betrokkenheid van Arabische investeerders kan een complicerende factor zijn.

Partner Content