Exact mogelijk verkocht aan durfkapitalisten

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

De Nederlandse softwareleverancier Exact voert overnamegesprekken met de durfkapitalisten Apax en KKR. Het totale overnamebedrag zou rond 1 miljard euro schommelen.

De Nederlandse softwareleverancier Exact voert overnamegesprekken met de durfkapitalisten Apax en KKR. Het totale overnamebedrag zou rond 1 miljard euro schommelen.

Exact is een beursgenoteerd bedrijf dat populaire boekhoud- en ERP-software ontwikkelt voor kleine en middelgrote ondernemingen.

Het management maakte vrijdag bekend dat het ‘verkennende gesprekken’ voert met de durfkapitalisten Apax en KKR. Een eventuele biedprijs zou tussen de 30 en de 35 euro per aandeel schommelen, waardoor de overnamesom zou aanschurken tegen het miljard euro.

Volgens Reuters hebben ook EQT en Hellman & Friedman een overname bestudeerd, maar die investeerders zijn volgens bronnen dicht bij het dossier niet meer betrokken bij het proces.

De interesse in Exact zou gegroeid zijn na de overname van sectorgenoot Unit4 eerder dit jaar. Dat Nederlandse softwarebedrijf werd voor 1,2 miljard euro gekocht door de Amerikaanse durfkapitalist Advent.

De beurswaarde van Exact steeg vrijdagmiddag met een kwart naar 31,45 euro, na een tussentijdse piek op 36 euro. De koers bereikte daarmee haar hoogste piek sinds januari 2002. Exact ging in 1999 voor een prijs van 25 euro naar de beurs (Euronext Amsterdam). De koers van het aandeel liep snel op, tot een hoogtepunt van 98 euro in maart 2000.

Iets meer dan 30 procent van de aandelen is in bezit van de oprichters Eduard Hagens en Arco van Nieuwland. Voorts heeft Delta Lloyd een belang van ruim 13 procent. Andere ‘grootaandeelhouders’ zijn Janivo (8 procent), FMR (6,4 procent) en Silchester (4,2 procent).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content