Explosie van Facebook worm

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Volgens securityexpert Kaspersky Lab steeg het aantal varianten van Koobface – een worm die Facebook belaagt – in de voorbije maand tot haast 1.000.

Volgens securityexpert Kaspersky Lab steeg het aantal varianten van Koobface – een worm die Facebook belaagt – in de voorbije maand tot haast 1.000.

Het gestaag groeiend succes van sociale media als Facebook lijkt een onweerstaanbare aantrekkingskracht op malafide personen uit te oefenen. In de voorbije maand detecteerde een bedrijf als Kaspersky Lab niet minder dan 575 nieuwe varianten van de networm ‘Win32.Koobface’, goed voor een totaal van haast 1.000 varianten.

De worm verspreidt zich door boodschappen naar vrienden en kennissen van een besmette ‘account’ te versturen, met de uitnodiging bijvoorbeeld een nieuwe versie van een mediaplayer binnen te laden. In werkelijkheid halen die personen een ’trojan’ binnen, die vervolgens zijn eigen functionaliteit gaat uitbreiden door het binnenladen van nieuwe stukken malware. De steilgroeiende belangstelling voor sociale media bij malafiede personen blijkt in ieder geval uit de bruuske knik omhoog (een ‘hockeystick’-patroon) in de grafiek van gemelde varianten.

Bedrijven als Kasperky Lab advizeren gebruikers dan ook een stevige mate van voorzichtigheid aan de dag te leggen bij het openen van berichten, en steeds de browsers in een zo veilig mogelijke modus aan te wenden (‘beveiligde modus’ voor Explorer 7 en ‘NoScript’ geïnstalleerd voor Firefox).

Bovendien moeten gebruikers voorzichtig omspringen met het publiceren van persoonlijke gegevens. Immers, door gegevens uit verschillende bronnen te combineren, kunnen booswichten aanvallen uitwerken die steeds meer aan geloofwaardigheid en overtuigingskracht winnen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content