Extra ‘open data’ in Gent

Kristof Van der Stadt
Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Alle financiële en personele middelen van de stad kunnen voortaan in apps gebruikt worden.

Vandaag geeft de stad Gent een nieuwe open dataset vrij. Alle financiële en personele middelen van de stad kunnen voortaan in apps gebruikt worden. Dat meldt het kabinet van Resul Tapmaz, schepen van informatica en administratieve vereenvoudiging.In de nieuwe dataset die later vandaag vrijgegeven wordt op http://data.gent.be, staan alle doelstellingen – zowel strategisch als operationeel, de activiteiten, en de acties van de stad Gent. Belangrijk is dat telkens de bijbehorende budgetten en investeringen vermeld worden. Zo wordt het met andere woorden mogelijk om apps of visualisaties te bouwen over de investeringen van de stad Gent.

De nieuwe open dataset komt bovenop de bestaande, reeds beschikbare data zoals locaties van scholen, zwembaden en openbare toiletten, straatnamen, statistische en toeristische informatie, parken, speelruimte, enzovoort. Ook rond de Gentse Feesten werd vorig jaar voor de eerste keer een dataset beschikbaar gesteld.

Gent is niet de enige die voor open data kiest, maar wel een voorloper in België. Zowel de federale en de Vlaamse overheid hebben ook hun open data portaal, en de stad Brussel lanceerde begin deze maand nog een eerste reeks datasets.

Dat Gent uitgerekend nu een nieuwe set beschikbaar stelt, is geen toeval. Op 24 maart wordt immers voor de tweede maal ‘Apps for Ghent‘ georganiseerd: een wedstrijdformule waarin concepten en prototypes van apps voorgesteld worden op basis van beschikbare open data. Het evenement geniet de steun van de stad Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content