Extra uitstel voor Dragon-lancering

Een defecte klep heeft er voor gezorgd dat op Cape Canaveral …

Een defecte klep heeft er voor gezorgd dat op Cape Canaveral een Falcon-9 raket niet het eerste private vrachtruimteschip Dragon naar het ISS kon slingeren, zo hebben raketbouwer SpaceX en het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA zondag meegedeeld.

Na een incidentloos aftellen sloegen de negen motoren van de eerste trap van de Falcon aan zoals het hoort. Maar een halve seconde voor lift-off ontdekten de computers een te hoge druk in de verbrandingskamer van motor 5 en werd de start afgeblazen. SpaceX, bouwer van de Falcon-draagraketten, heeft ondertussen uitgevlooid dat een defecte klep verantwoordelijk is. Het ding wordt omgewisseld. Als alles voorspoedig loopt, zit er een nieuwe lanceerpoging in voor dinsdag 09.44 uur Belgische tijd. De dag erop is er ook een lanceermogelijkheid.

SpaceX ontwikkelde zelf de herbruikbare Dragon. Die mag meteen naar het ISS na een eerste geslaagde testvlucht in december 2010. Sinds het op stal zetten van de spaceshuttles vorige zomer en het stilleggen van een opvolgingsprogramma heeft de NASA geen eigen bemand en onbemand vervoer naar en van het ISS meer. Voor bemande missies zijn de Amerikanen momenteel afhankelijk van Rusland. Voor onbemand transport staan de Russen, Japanners en Europeanen in.

Bron: Belga

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content